Tribunalul Bihor a terminat anul 2016 cu rezultate remarcabile, primind calificative de eficient şi foarte eficient pentru activitatea instanţei, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de preşedinta instanţei, judecătorarea Carmen Domocoş, la finalul Adunării generale a judecătorilor în care s-a dezbătut bilanţul pe anul trecut.

Potrivit datelor transmise, în 2016, numărul dosarelor înregistrate pe rolul Tribunalului Bihor s-a cifrat la 22.094, cele mai multe fiind în domeniul contencios administrativ şi fiscal - 9349. În medie, un magistrat al instanţei a avut de judecat 1.005 dosare, numărul foarte mare de procese situând Tribunalul Bihor pe locul 4 pe ţară în rândul tribunalelor, ca încărcătură de dosare pe judecător.

Cei mai aglomeraţi au fost cei de la Secţia a III-a Contencios administrativ şi fiscal, care anul trecut au avut câte 1.674 de dosare de soluţionat, şi colegii lor de la Secţia a II-a Civilă, cu 1.076 dosare pe judecător, în timp ce judecătorii Secţiei Penale au fost mai puţin aglomeraţi, cu 317 dosare pe judecător.

Operativitatea pe secţii, raportat la volumul de activitate, s-a situat în jurul procentului de 70%, încadrând Tribunalul în gradul de "eficient", mai operativi fiind, evident, magistraţii din "Penal", mai puţin aglomeraţi, care au reuşit să soluţioneze 87,1% din cauzele pe care le aveau în lucru.

Din punct de vedere al operativităţii calculată exclusiv în raport de dosarele nou intrate, respectiv a cauzelor soluţionate în termen de un an de la înregistrare, instanţa a primit calificative de "foarte eficient". În cel din urmă caz, de pildă, din totalul de 14.561 dosare soluţionate anul trecut, 11.687 de soluţii s-au dat în termen de maximum un an de la înregistrare.

În informarea transmisă, Domocoş a explicat că, în cazul proceselor care trenează, totuşi, pe rolul instanţei, vina o poartă lipsa de personal, din cele 40 de posturi de judecător fiind ocupate doar 33, dar şi unele aspecte ce ţin de derularea efectivă a proceselor: neefectuarea rapoartelor de expertiză în termenul stabilit de instanţă şi conduita necorespunzătoare a părţilor, care formulează acţiuni incomplete, nu indică adresele corecte ale persoanelor chemate în judecată, suspendă cauzele pentru excepţii de neconstituţionalitate ori abuzează de cererile de amânare.

Un alt aspect pozitiv menţionat de preşedinta Tribunalului Bihor este că, în anul care a trecut, instanţa a fost ferită de scandaluri. "Nici un judecător şi nici un grefier din cadrul Tribunalului Bihor nu a fost sancţionat disciplinar sau penal", se arată în comunicat.