Tribunalul Bihor s-a pronunţat, marţi, în procesul deschis împotriva Statului român de orădeanul Nicolae Oros, tânărul de 29 ani ţinut în arest preventiv timp de 14 luni şi judecat alţi 5 ani pentru uciderea taximetristului Bajkán Péter, crimă pe care, în final, instanţele de judecată au stabilit că nu a comis-o.

Instanţa a respins acţiunea, deocamdată fără să motiveze soluţia, ea putând fi atacată prin apel, astfel că procesul se va relua, aproape sigur, la Curtea de Apel Oradea.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul tânărului, Răzvan Doseanu, consideră că soluţia Tribunalului Bihor este nedreaptă. "Adică orice persoană poate fi ţinută nevinovată în stare de arest preventiv 1 an şi 2 luni, hărţuită în cadrul unor procese timp de 6 ani, achitată de toate instanţele de judecată şi nimeni nu răspunde? Procurorii şi judecătorii nu răspund, iar Statul român nu plăteşte pentru că textele legale nu ar fi clare. Din câte cunosc, până în prezent niciun judecător sau procuror nu a plătit 1 leu pentru vreo eroare judiciară. Cam ăsta e nivelul statului de drept în România", spune avocatul.

Doseanu pune decizia pe seama unor neclarităţi din Codul de procedură penală, care statuează că privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită "prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanţei de judecată învestită cu judecarea cauzei".

"Adică nu poţi plăti despăgubiri decât dacă s-ar depune la dosarul cauzei o hotărâre judecătorească în care un magistrat să scrie negru pe alb că persoana a fost ţinută arestată în mod nelegal de un alt judecător. Adică o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care o persoană a fost declarată nevinovată nu este suficientă. De ce ne mirăm că procurorii reţin atât de uşor o persoană şi o propun pentru arestare şi judecătorii arestează cu atâta uşurinţă? Noroc că hotărârea nu e definitivă şi că avem o Curte Europeană a Drepturilor Omului", a mai spus Doseanu.

Nicolae Oros a declanşat procesul împotriva Statului anul trecut, imediat după ce Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul său, solicitând despăgubiri morale de 5 milioane de euro pentru faptul că a fost ţinut în arest preventiv fără vreo vină, dar şi pentru condiţiile inumane pe care a trebuit să le îndure în perioada respectivă.  

Totodată, tânărul a solicitat şi daune civile de 50.000 lei, sume pe care părinţii săi le-au cheltuit în timpul procesului.

Citeşte despre cum descrie Iepu’ cele 14 luni petrecute dincolo de gratii în articolul: Iepu’ contra România: "Criminalul" Iepu’ cere 5 milioane euro despăgubiri pentru arestul făcut