Cei doi poliţişti de frontieră din Borş, Matei Munteanu respectiv Viorel Chiş, reţinuţi cu o zi mai devreme pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor.

Măsura dispusă la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor nu este definitivă, fiind contestată imediat după pronunţare de avocaţii poliţiştilor de frontieră. Verdictul final îl va da Curtea de Apel Oradea. 

Polițistul Matei Munteanu, căruia i se impută infracţiunile de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, a fost apărat de trei avocaţi, Bogdan Meşter, Paul Cristea şi Bogdan Bodea, cei din urmă fiind angajaţi, după cum a aflat BIHOREANUL, la recomandarea unui prieten.

Avocatul Bogdan Meşter, cel care l-a reprezentat pe Munteanu şi în timpul audierilor desfăşurate, marţi, la sediul Poliţiei, susţine că acesta a reiterat în faţa instanţei declaraţiile date în faza de urmărire penală, negând categoric acuza că ar fi luat mită. 

"La dosar sunt doar denunţurile a patru persoane, motiv pentru care apreciez că nu este îndeplinit caracterul rezonabil al suspiciunii săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Nu avem niciun flagrant sau alte probe care să convingă un observator independent şi imparţial că s-a săvârşit infracţiunea de luare de mită", a explicat Meşter. 

Legat de acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor, avocatul susţine că anchetatorii s-au grăbit să reţină această infracţiune în condiţiile în care, pentru a exista o asemenea faptă, "era necesar ca activitatea făptuitorului să aibă ca urmare răspândirea unei boli molipsitoare". "Or, chiar ei spun că nu s-a îmbolnăvit nicio persoană", declară apărătorul poliţistului de frontieră. 

Cu privire la infracţiunea de fals informatic, zice tot Meşter, poliţistul de frontieră s-a apărat susţinând că a introdus datele comunicate de cele patru persoane. "El a înserat că sunt şoferi după ce i s-au prezentat contractele de muncă din Germania. Acele contracte i le-au prezentat pe Whatsapp, nu fizic", mai spune avocatul. 

Avocata Lavinia Blaga, cea care îl reprezintă pe agentul de frontieră Viorel Chiş, cel acuzat de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, a refuzat să facă declaraţii. "Aş vrea să mă abţin de la declaraţii, în acest moment. Am depus contestaţie, vom vedea ce se întâmplă", a spus avocata. 

Viorel Chiş şi Matei Munteanu au fost ridicaţi, marţi, de poliţiştii Serviciului Judeţean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie chiar din Borş, iar după mai multe ore de audieri, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Ei sunt acuzaţi de fapte de corupţie, pentru că ar fi pretins şi primit bani de la 7 persoane întoarse din Germania înainte de Sărbătorile Pascale, atestând, în schimbul sumelor, că aceştia ar fi şoferi de TIR şi, în acest fel, să nu intre în carantină, ci doar în izolare la domiciliu. Potrivit procurorilor, "taxa" percepută ar fi fost de 50 euro/persoană.

Conform unui comunicat al DGA, cele 7 persoane care au intrat în ţară fraudulos au fost introduse, în final, în carantină instituţionalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. "În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, nici una dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitivă cu noul timp de coronavirus. Faţă de cele şapte persoane se efectuează cercetări pentru infracţiunile de dare de mită", se arată în informarea poliţiştilor.