Judecătorii Tribunalului Bihor au muncit mai puţin anul trecut, au soluţionat majoritatea cauzelor în termen de un an de la înregistrare, având însă 840 de dosare mai vechi de 1 an şi 6 luni tărăgănate pe rolul instanţei, dar şi peste 2000 de cauze în care magistraţii au redactat soluţiile cu întârziere, peste termenul de 30 de zile impus de lege. Așa arată câteva din datele bilanțului pe anul trecut...

Potrivit analizei realizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), atât volumul de activitate cât şi operativitatea judecătorilor de la Tribunalul Bihor s-au menţinut la aproximativ aceleaşi valori ca şi în 2018, instanţa înregistrând rezultate foarte bune din punct de vedere al numărului de dosare finalizate în decurs de 1 an de la înregistrare (8983 din 9917 dosare), dar și al duratei medie de soluţionare (2 ani și jumătate dosarele penale și 7,2 luni cele non-penale).

În schimb, cele 840 de dosare care trenează pe rolul instanţei de mai bine de un an și jumătate reprezintă un procent de 15,6% din totalul dosarelor aflate în stocul instanţei anul trecut, de 5.396, motiv pentru care, la acest indicator, Tribunalul Bihor s-a încadrat în gradul "ineficient".

Instanţa a fost depunctată, de asemenea, și pentru cauzele în care magistraţii au redactat soluţiile cu întârziere, peste termenul de 30 de zile impus de lege. "În perioada de referinţă, din totalul de 9.074 dosare soluţionate, un număr de 2.063 dosare au fost redactate peste termen, determinând încadrarea instanţei în gradul ”eficient”", se arată în comunicatul Tribunalului. 

Datele de bilanţ arată că, în 2019, pe rolul Tribunalului Bihor s-au aflat în total 15.313 cauze, dintre care 9.087 au fost înregistrate anul trecut. Din totalul cauzelor, judecătorii au soluţionat 9.917 dosare, fiecărul judecător revenindu-i, spre soluţionare, în medie, 616,8 dosare.