Tribunalul Bihor a înregistrat în 2016 un număr de 3 dosare penale ce vizează infracţiuni de contrabandă, însă numai unul singur a fost finalizat, celelalte două fiind încă în dezbateri. Astfel, instanţa ocupă locul 24 în clasamentul tribunalelor analizate, potrivit unui studiu realizat de către Asociaţia InfoCons şi făcut public, marţi, de organizaţie.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociaţie şi susţinut de British American Tobacco în cadrul campaniei "Stop Contrabanda! Ia atitudine", care evaluează rezultatele de anul trecut ale acţiunilor desfăşurate de principalele autorităţi implicate în combaterea fenomenului de contrabandă.

Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, şi au fost colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanţii Asociaţiei "InfoCons" autorităţilor vizate.

Potrivit datelor, în anul 2016, în România au fost constatate 1.499 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 109,3 milioane lei. Au fost depistate 352 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 4,5 milioane pachete cu ţigări cu o valoare aproximativă de 39,7 milioane lei, aproximativ 221 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 47 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 304 persoane.

Campania "Stop Contrabanda! Ia atitudine" are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât şi referitor la eforturile autorităţilor statului român pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat şi limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată şi altor activităţi infracţionale, putând reprezenta chiar şi o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.