Judecătorul de Cameră Preliminară din Tribunalul Bihor a restituit cel mai nou dosar penal întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele controversatului afacerist din Sânmartin Cosmin Bonica, pe motiv că rechizitoriul este neconform şi “este imposibilă stabilirea obiectului și limitelor judecăţii”.

După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul priveşte acuzaţii de evaziune fiscală şi delapidare, ambele reţinute în formă continuată, imputate omului de afaceri Cosmin Bonica, ale cărui firme sunt abonate la lucrări publice, prejudiciul consemnat de procurori depăşind 6 milioane lei.

Cazul a fost trimis în judecată în ianuarie, acest an, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de Bonica, în dosar fiind judecaţi, pentru complicitate, contabilul său, folcloristul Ionel Bondar, dar şi un afacerist din Bucureşti, Mircea Bartic.

Învârteli cu facturi

Dosarul a fost deschis în urma unor controale ale ANAF la firma Remorini Grup, patronată de Bonica, care au indicat că, începând din 2019, acesta a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive de la mai multe firme din ţară cu comportament "fantomă".

Facturile cu pricina aveau un rol dublu, fiind folosite de Bonica atât pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, cât şi pentru a umfla devizele unor lucrări. Cele mai multe şmecherii, după cum a reieşit din anchetă, s-au făcut prin intermediul Co & Co Europenetwork SRL, deţinută de bucureşteanul Mircea Bartic.

Totodată, ancheta a dezvăluit că, cu complicitatea contabilului său, folcloristul Remus Ionel Bondar, Bonica şi-ar fi însuşit din contul firmei mai multe sume de bani, fără justificare, dar şi că ar fi ignorat să înregistreze veniturile realizate ori ar fi menţionat valori nereale.

Paguba totală generată prin manoperele evazioniste ale afaceristului Cosmin Bonica a fost apreciată de anchetatori la 3,5 milioane lei, iar prejudiciul provocat propriei firme a fost estimat la 2,8 milioane lei. În total, deci, 6,3 milioane de lei.

Probe excluse

După trimiterea în judecată, dosarul a ajuns în Camera Preliminară a Tribunalului Bihor, acolo unde judecătorii verifică legalitatea probelor depuse la dosar şi a actului de acuzare, iar în urma dezbaterilor, instanţa a constatat o serie de nereguli care ar face imposibilă stabilirea „obiectului şi limitelor judecăţii”.

În esenţă, problema semnalată de instanţă a fost că anchetatorii au cuantificat prejudiciul din cauză prin constatări ale specialiştilor antifraudă din Parchetul Bihor, încălcând decizia Curţii Constituţionale care a statuat că acestea pot fi folosite ca mijloc probator doar în cazuri excepţionale, regula fiind efectuarea unei expertize.

„Nu exista nici o necesitate de lămurire urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei la data la care organul de urmărire penală a emis ordonanţele de efectuare a constatării”, se explică în hotărârea judecătorească prin care rapoartele de constatare au fost excluse, ca fiind lovite de nulitate relativă, iar dosarul a fost restituit la procuror „pentru că întreaga stare de fapt expusă în rechizitoriu cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală este dată de redarea conținutului rapoartelor de constatare”, iar în situaţia dată „este imposibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății.

Încheierea judecătorească a fost contestată, deja, atât de procurori cât şi de inculpaţi, iar dosarul va fi transmis în Camera preliminară a Curţii de Apel Oradea, care va pronunţa verdictul final.

Încă un dosar

Oricum, ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în cazul Bonica nu s-a terminat. Din dosarul trimis în judecată, cercetările s-au disjuns, procurorii continuând să-l acheteze pe afacerist pentru încă două acuzaţii: instigare la sustragere sau la distrugere de înscrisuri, plus complicitate la fals intelectual, în legătură cu o lucrare de peste 3,9 milioane lei în beneficiul Primăriei Ştei, pentru amenajarea zonei de agrement Lac Ştei.

Afaceristul ar fi cerut unui subaltern să distrugă un act adiţional la contractul iniţial, încheiat în 2018. Documentul, care prevedea prelungirea execuţiei cu încă 45 de zile, a fost înlocuit cu un altul, purtând acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu o prelungire a lucrărilor de 4 luni.

Pentru aceste fapte, în cauză sunt anchetaţi, ca suspecţi, şi primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, acuzat de fals intelectual, şi mai mulţi funcţionari: secretarul general Voichiţa Dale, arhitectul-şef Dan Muţ, contabila-şefă Anca Filip, consilierul de achiziţii Daniel Stan şi consilierul juridic Andrei Hasan.

În acest nou dosar, cercetările sunt, încă, în derulare.

Procesul decenal

Cosmin Bonica nu e la prima acuzaţie de fraudă. Însă, până acum, nu a fost condamnat penal niciodată. Într-un alt dosar penal, afaceristul este acuzat că, printr-o altă firmă pe care o patroneazăSC Capa Instal SRL, şi împreună cu un alt constructor, Dan Fechete, coacţionar şi administrator al SC Dan&Dan Construct SRL, şi acesta abonat la lucrări publice, a făcut deconturi fictive cu servicii şi bunuri în cazul unor lucrări executate în Oradea, Lăzăreni, Avram Iancu şi Holod, toate pentru a-şi creşte profiturile. 

Cazul a ajuns în faţa judecătorilor în 2014, cei doi fiind acuzaţi în principal de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri cu un prejudiciu de 6 milioane lei, însă procesul nu s-a terminat nici până azi, în condiţiile în care, între timp, răspunderea penală pentru faptele imputate s-a prescris. Dezbaterile se derulează, în prezent, la Curtea de Apel Oradea, după ce, pe 22 mai acest an, Tribunalul Bihor a constatat că cei doi nu mai pot fi condamnaţi penal, dar a dispus să plătească paguba ce le este imputată, în sumă de 6,1 milioane lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neplătite şi fonduri publice obţinute ilegal, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!