Avocatul Ioan Sava, încarcerat pe 25 noiembrie 2015 după ce a fost condamnat definitiv pentru că ar fi pretins bani de la un client ca să-i rezolve o soluţie favorabilă, a fost eliberat condiţionat, miercuri, în urma unui verdict dat Tribunalul Satu Mare.

Sava a mai fost eliberat condiţionat de sub executarea aceleiaşi pedepse, în decembrie anul trecut, însă a fost retrimis după gratii două luni mai târziu, ca urmare a unei contestaţii a procurorilor DNA, care au considerat că soluţia nu este legală.

Avocatul a ispăşit mai mult de jumătate din pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare, primită în dosarul în care a fost acuzat că a pretins şi primit 7.000 euro de la un client de-al său, Ioan Morar Romocsa, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Avocatul şi soţia sa, Daniela Sava, au mai fost judecaţi în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet.

În respectiva cauză, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe avocat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

În final, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus recent achitarea celor doi de acuzaţii, pe considerentele prevăzute de articolul 16, aliniatul 1, litera b, din Codul de Procedură Penală, şi anume că fapta imputată celor doi „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.