O nouă surpriză în şirul proceselor pe care fraţii Micula le poartă cu autoritățile din România. După ce, în 2019, Tribunalul Uniunii Europene a decis că magnaţii au fost îndreptăţiţi să încaseze de la Statul Român despăgubirile dispuse în 2013 de Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID) din Washington, acum s-a răzgândit...

Stop joc

Concret, instanţa europeană a decis, pe 2 octombrie, să respingă acţiunea pornită de fraţii Micula şi opt dintre firmele pe care le controlează împotriva hotărârii Comisiei Europene, organism care ceruse în 2015 României să recupereze sumele plătite magnaţilor cu titlu de despăgubiri, deoarece ar fi ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă.

Cazul a ajuns, ulterior, în dezbaterea Curţii de Justiţie a UE care, în ianuarie 2022, a anulat decizia Tribunalului UE şi a trimis cazul spre rejudecare tot la instanţa inferioară. 

Noua hotărâre pronunţată, acum, de Tribunalul UE nu a fost publicată în intregime și, astfel, nu cuprinde în această fază motivarea judecătorilor. Ea nici nu este definitivă, căci poate fi atacată la Curtea de Justiție a UE, dar „limitat la motive de drept”. 

Judecată internațională

După cum BIHOREANUL a mai relatat, fraţii Micula şi firmele European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL, Scandic Distilleries SA, European Drinks SA, Rieni Drinks SA, Transilvania General Import‑Export SRL, West Leasing SRL se judecă de aproape un deceniu cu Comisia Europeană.

Asta după ce Comisia a decis, în 2015, că despăgubirile de 178 milioane euro (sumă care a ajuns la 395 milioane euro cu dobânzi şi penalităţi), acordate firmelor fraților Micula de Tribunalul arbitral de la Washington (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii - ICSID), după ce statul român și-a retras, în 2005, facilitățile fiscale acordate investitorilor din zonele defavorizate, erau ajutor de stat incompatibil cu politica Uniunii Europene. 

În 2019, Tribunalul UE a şi anulat decizia Comisiei Europene, pe motiv că aceasta ar fi făcut uz retroactiv de competenţele sale, pentru fapte care erau anterioare aderării României la Uniune (1 ianuarie 2007), şi anume anul 2005.

În schimb, în ianuarie 2022, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță. 

„Ce se dă nu se mai cere...”

Între timp, însă, magnaţii bihoreni au încasat cea mai mare parte din aceşti bani, de la Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. S-a întâmplat în decembrie 2019, după ce fraţii Micula au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor. Atunci, aceștia au primit aproximativ 178 milioane euro, restul sumei fiind compensată cu datoriile pe care firmele celor doi le aveau către bugetul de stat. 

Ulterior, după ce hotărârea din 2019 a Tribunalului UE a fost anulată, ANAF a încercat să recupereze banii plătiți, dar în zadar, căci Judecătoria Beiuş a suspendat nu doar actele de executare silită deja pornite pentru recuperarea sumelor plătite, ci şi pe cele viitoare, până când Curtea Europeană de Justiţie va decide definitiv dacă uriaşa sumă reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal, aşa cum susţine Comisia Europeană, sau nu. 

Vezi aici dispozitivul noii hotărâri a Tribunalului Uniunii Europene în cauza Micula:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!