Tricolorul arborat pe Primăria Oradiei poate fi al oricărui stat, numai al României nu!

Angajaţii municipalităţii au întors tricolorul pe verticală, pe considerentul că aşa se vede mai bine, declanşând o adevărată polemică între municipalitate şi organizaţiile foştilor militari de carieră. Printre puţinii care îşi mai amintesc cum arată drapelul naţional sub care au servit...

La noi, ca la nimeni...

Constituţia e clară: "Drapelul României este tricolor, culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". La Oradea, însă, legea fundamentală a statului este adaptată...

BIHOREANUL a constatat că, deşi tricolore, drapelele arborate pe turnul Primăriei şi pe catargele din faţa clădirii sunt răsturnate pe verticală, şi au toate culorile lipite de lance, "pe etaje", cu albastru deasupra, urmat de galben şi roşu.

08 Dan Poinar.jpg"Drapelul de la Primărie nu e tricolorul din Constituţie. Dacă luăm drapelul pe verticală, vedem că se respectă ordinea culorilor, nu şi aşezarea lor conform legii, cu albastrul la catarg. Legea spune clar cum se arborează drapelul naţional, iar forma actuală contravine legii", arată Dan Poinar (foto), colonel în rezervă, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Bihor.

Vasile Creţ, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Bihor, spune că a reclamat deja acest aspect municipalităţii orădene. Degeaba! "Am discutat cu domnul primar, ne-a spus că va cere ca drapelele să fie schimbate, dar nu s-a întâmplat nimic", zice Creţ.

Pentru arborare, culcat!

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan afirmă că după discuţiile cu militarii s-a consultat cu subalternii şi a ajuns la concluzia că drapelul de pe clădirea municipalităţii nu are nicio problemă. "E drapelul României, dar atât că a fost pus aşa cum se arborează la olimpiadă. Nu văd ce problemă ar fi în asta", spune Bolojan.

08 Mircea Oaie.jpgPrimarul a adoptat punctul de vedere al subalternului său Mircea Oaie (foto), şeful Serviciului Administrativ, care a "răsturnat" tricolorul din raţiuni estetice. "Nicio lege nu spune că trebuie să stea drept! L-am pus pe verticală ca să poată fi văzut fluturând. Înainte atârna pe catarg şi nu se vedea", spune Oaie.

Pornind de la legea privind însemnele naţionale, care prevede că lăţimea drapelului trebuie să reprezinte două treimi din lungimea lui, funcţionarul afirmă că un steag lat de 3 metri, care să poată fi văzut de jos, ar trebui să fie lung de 5 metri. "Turnul şi catargul au împreună 50 de metri. Dacă facem un sistem de susţinere perpendicular pe lance, astfel încât drapelul să stea întins, la ce vânturi bat acolo, riscăm să se rupă catargul şi să cadă în capul cuiva", spune Oaie.

08 catarg.jpgFuncţionarul argumentează în acelaşi mod faptul că şi drapelele de pe catarge au fost "răsturnate". "Sistemul de susţinere are 1,2 metri şi aproape că loveşte clădirea Primăriei. Dacă l-am lungi, ar sparge geamurile clădirii...", zice Oaie.

Raţionamentul nu stă însă în picioare. Peste tot în lume drapelele sunt lăsate să fluture liber pe catarg fără chingi şi sisteme de susţinere. Nu de alta dar, steagul naţional nu este pânză de corabie, ca să se umfle în vânt pentru a urni clădirea Primăriei la o călătorie pe Criş...

La refăcut

Foştii militari sunt total nemulţumiţi de răspunsurile funcţionarilor municipalităţii. Nu de alta, dar cunosc drapelul sub care au servit. "Nu e bine pus, şi gata. Ce-ar fi ca toată lumea să arboreze tricolorul cum îl taie capul, care de un colţ, care de un capăt?!", zice supărat Vasile Creţ.

Prefectul Gavrilă Ghilea este de părere şi el că Primăria a întrecut măsura. "Am verificat şi într-adevăr tricolorul e pus pe lăţime, în loc să fie arborat pe lungime. După sărbătorile de Paşte vom lua legătura cu Primăria şi sper să rezolvăm problema pe cale amiabilă, iar drapelul să fie pus cum trebuie", zice Ghilea.

Desigur, rămâne de văzut dacă şefii municipalităţii îşi vor menţine părerea despre arborarea "olimpică" a drapelului şi dacă o să li se fâlfâie de litera Constituţiei. Cam aşa cum face acum drapelul din turn...


UN TRIMESTRU
3

luni rezistă intemperiilor drapelul de pe turnul Primăriei, din cauza vitezei şi a forţei vântului


LEGEA E LEGE
"Cu albastru la catarg"

Prevederile Constituţiei referitoare la tricolor sunt întărite prin Legea 75 din 1994 privind arborarea drapelului României şi intonarea imnului naţional. La anexa 1 din lege este reprezentat inclusiv modul în care se face arborarea drapelului, cu culoarea albastru cobalt la catarg, urmată de galben crom şi roşu vermilion.

Potrivit legii, drapelul se arborează permanent la sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, partidelor, sindicatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturile internaţionale şi pe navele sub pavilion românesc.

Pe teritoriul naţional, drapelele altor state nu pot fi arborate decât împreună cu tricolorul românesc. Când drapelul naţional se arborează alături de un singur drapel al unui stat străin, tricolorul va fi în partea stângă, văzut din faţă, iar dacă se arborează între alte drapele în număr impar se pune în mijloc. În cazul în care e vorba de un număr par, tricolorul va fi arborat în partea stângă a drapelului străin împreună cu care formează centrul. Toate drapelele vor avea aceleaşi dimensiuni şi vor fi dispuse la aceeaşi înălţime.

La ceremonia de ridicare a drapelului asistenţa trebuie să stea în picioare, bărbaţii să-şi descopere capul, iar militarii să dea onorul.


IGNORANŢĂ CRASĂ
Au confundat drapelul!

Angajaţii Primăriei Oradea nu sunt singurii care au probleme cu drapelele. În numărul trecut, BIHOREANUL a arătat că pe clădirea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean flutură de săptămâni în şir drapelul Oradiei în loc de steagul judeţului. Angajaţii serviciului administrativ al Prefecturii au confundat drapelele, ambele pe fond roş-albastru, deşi acestea se deosebesc prin steme. Încurcătura a fost posibilă pentru că nici măcar şefii instituţiei nu cunoşteau stema judeţului, lucru pe care l-au şi recunoscut ziarului.

Culmea e că la o săptămână de la dezvăluire, vinerea trecută, drapelul Oradiei flutura încă pe clădirea judeţului. Prefectul spune, însă, că nu pentru mult timp. "Am verificat cele scrise de BIHOREANUL şi, într-adevăr, din greşeală a fost pus alt drapel decât cel care trebuia. Am dat ordin ca acesta să fie înlocuit cu drapelul Consiliului Judeţean imediat după sărbători", a promis Gavrilă Ghilea.