Judecătorii din Beiuş ţin "la sertar" dosarul penal al primarului oraşului Nucet, Mircea Tuduce, trimis în faţa instanţei pentru vătămare corporală din culpă, după accidentul teribil al unei femei, zdrobite de o bucată uriaşă de gheaţă căzută de pe acoperişul unei terase, la baza pârtiei din Vârtop.

Cauza nu a primit nici până acum termen de judecată, magistraţii transmiţând BIHOREANULUI că sunt încă în grevă, iar dosarul nu reprezintă o urgenţă, chit că răspunderea pentru fapte se prescrie în 6 luni!

După cum BIHOREANUL a relatat, deja, primarul oraşului Nucet, Mircea Tuduce (foto jos), a fost trimis în faţa instanţei pe 26 iunie, alături de soţie, Întreprinderea Individuală a acesteia, firma de gospodărire comunală a oraşului şi fosta administratoare a societăţii, Viorica Popa, cu toţii acuzaţi de vătămare corporală din culpă, în cazul schioarei ajunse la spital cu mai multe oase rupte, după ce - în martie 2019 - o bucată uriaşă de gheaţă s-a prăbuşit peste ea pe pârtia din Vârtop, pentru că n-au luat măsuri ca un astfel de accident să nu se întâmple.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Beiuş în data de 4 iulie 2023, dar nu are stabilit nici în prezent termen de judecată în Camera preliminară a instanţei, după 2 luni. De altfel, instanţa nu a transmis nici până azi părţilor actul de acuzare, pentru ca acestea să poată formula excepţii şi cereri cu privire la legalitatea probelor și a actelor, aşa cum se procedează în această etapă.

Mai grav este că răspunderea pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor se prescrie peste 6 luni, adică în martie anul viitor, şi deci e de aşteptat ca vinovaţii să scape cu cazierele "curate". 

Prescripţia nu e urgenţă

Solicitaţi să explice situaţia, reprezentanţii Judecătoriei Beiuş au transmis BIHOREANULUI un răspuns halucinant. În condiţiile în care toate instanţele din ţară consideră urgente cauzele în care se apropie împlinirea termenului de prescripţie, iar acestea au fost dezbătute peste tot şi în vacanţa judecătorească - în ciuda grevei motivate de modul în care se dorește a fi modificată legea care se referă şi la pensiile de serviciu ale magistraților "care afectează statutul judecătorilor" -, la Beiuş regula nu se aplică. 

"Vă aducem la cunoştinţă faptul că în dosarul penal nu s-a dispus de către Judecătoria Beiuş nicio măsură cu privire la faza de cameră preliminară deoarece s-a decis, începând cu data de 21 iunie 2023, pe durată nedeterminată, să se amâne judecarea tuturor cauzelor, inclusiv a procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent", se arată în răspunsul în care nu se explică, însă, legătura dintre protestul care se referea la suspendarea dezbaterilor şi activitatea administrativă a instanţei, de emitere a citaţiilor şi comunicare a unor acte din dosare. 

Reprezentanţii instanţei au enumerat, în răspuns, cazurile pe care le-au considerat ei urgente. În materie penală, acestea sunt doar cele cu arestaţi preventiv, arestați la domiciliu şi control judiciar, menţinerea/înlocuirea sau încetarea măsurii internării medicale, contestaţia la executare, cererile de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi şi măsurile asiguratorii în procedura de cameră preliminară. 

Pe de altă parte, însă, judecătorii au precizat că au convocat pentru ziua de luni, 4 septembrie, Adunarea Generală, în cadrul căreia vor lua în discuţie încetarea protestului.

Prin urmare, e de aşteptat ca, după o pauză de 2 luni, şi procesul edilului din Nucet să primească termen de judecată. Pentru când rămâne de văzut...

Vezi aici răspunsul transmis BIHOREANULUI de Judecătoria Beiuş: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!