Judecătoria Aleșd s-a pronunțat, după mai bine de o lună de deliberări, în cazul lui Daniel Gal, fiul fostului președinte al Judecătoriei Marghita, Ioan Gal, trimis în judecată în decembrie 2015 pentru vătămare corporală din culpă.

Tânărul a fost inculpat pentru un accident provocat în 2011, căruia i-a căzut victimă un sătean din Ciutelec. Izbit de maşina la volanul căreia se afla Gal jr, Doru Voinea a ajuns în comă la spital, cu un umăr şi ambele picioare zdrobite, plus o gaură cât o nucă în cap, răni ce l-au ţinut imobilizat mai bine de 6 luni.

Dosar la sertar

Cazul a ajuns în fața instanței abia în februarie 2016, după o anchetă care a zăcut într-un sertar de unde a fost scoasă abia după ce, în 2014, a fost adus în atenția opiniei publice de BIHOREANUL.

În cei trei ani, după cum descoperise BIHOREANUL, polițiștii s-au rezumat să-l audieze pe autorul accidentului și pe victimă după care au lăsat baltă cercetările pe motiv că au ajuns într-un punct mort: în timp ce victima susţinea că în momentul accidentului mergea pe marginea şoselei fără să încurce traficul, fiul judecătorului pretindea că bărbatul circula pe mijlocul drumului şi nu l-a putut feri. Deşi circula cu viteză mică, tocmai ieşise dintr-o curbă şi a fost orbit de farurile unei maşini din sens opus, susținea el.

Pentru a lămuri cine are dreptate, poliţiştii ar fi avut nevoie de o constatare tehnică de trafic, care ar fi arătat circumstanţele accidentului. Aceasta costa 900 lei, sumă care trebuia achitată de Poliţie, din fondurile anume alocate, urmând ca banii să fie recuperaţi apoi din cheltuielile judiciare dispuse în sarcina celui găsit vinovat. În acest dosar, însă, poliţiştii nu s-au sinchisit, dând vina pe stat, care le-a subţiat bugetul.

Judecata lui... "Solomon"

Cercetările s-au urnit abia după articolul BIHOREANULUI, când s-au efectuat nu una, ci chiar două expertize, iar potrivit rechizitoriului întocmit în decembrie anul trecut de procurorul Gheorghe Berce de la Parchetul Bihor, accidentul s-a produs dintr-o culpă comună a victimei, care s-a deplasat pe partea dreaptă a drumului și fără vestă reflectorizantă și a şoferului care a circulat fără să adapteze viteza condiţiilor de drum. Însă greșeala șoferului a dus la rănirea gravă a victimei, motiv pentru care Daniel Gal a și fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă.

Procesul a început la Judecătoria Marghita, unde lucrează și tatăl tânărului, fost președinte al instanței iar acum simplu judecător, motiv pentru care dosarul a fost transferat la Judecătoria Aleșd. După mai bine de o lună de deliberări, aici s-a dat, săptămâna trecută, primul verdict.

Astfel, instanța l-a condamnat pe Daniel Gal la 180 de zile amendă, în cuantum total de 3.600 lei, amedă pe care, însă, tânărul nu e obligat să o achite deoarece aplicarea ei a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Totodată, firma de asigurare la care Gal avea polița RCA a fost obligată să îi achite victimei 2.738,14 lei cu titlu de daune materiale şi suma de 6.000 euro cu titlu de daune morale. Instanța a respins, însă, pretențiile victimei ca asiguratorul să achite 6.843,86 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare.

Hotărârea Judecătoriei Aleșd nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.