Întreita sărbătoare a zilei de 9 Mai, când românii îşi aniversează Independenţa de stat, iar europenii şi Victoria împotriva nazismului şi Ziua Europei Unite, a adunat sâmbătă, pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, mai puţini orădeni ca altădată, dar nu mai puţin însufleţiţi.

De remarcat a fost, de această dată, prezenţa în frontul alcătuit din militari ai Garnizoanei Oradea, a unui grup de tineri elevi de la Colegiile Naţionale Emanuil Gojdu şi Mihai Eminescu, echipaţi în uniforme asemănătoare celor purtate de militarii români în timpul şi după cel de-al doilea război mondial, mobilizaţi de un ofiţer de paraşutişti în rezervă, Grigore Baştanu.

După ce garda de onoare a prezentat onorul oficialităţilor prezente, între care prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ionel Avrigeanu, primarul Oradiei Ilie Bolojan, senatorul Gavrilă Ghilea şi deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu a intonat Imnul de Stat al României şi Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.

Preotul capelan Mircea Ioniţă a condus apoi un Te Deum în cinstea ostaşilor români căzuţi în toate războaiele, iar profesorul universitar Gabriel Moisa şi prefectul Claudiu Pop au rostit câte un scurt discurs.

Ritualul depunerii de coroane şi jerbe de flori a inclus anul acesta nu doar reprezentanţii partidelor româneşti, ca de obicei, ci şi pe cei ai UDMR, care au adus, la rându-le, prin consilierul Ritli Ladislau, o coroană la picioarele Ostaşului Român.

Desfăşurarea ceremoniei a prilejuit şi câteva observaţii jurnaliştilor şi asistenţei. Deşi era de faţă şi a reprezentat Compania de Apă Oradea, al cărui director comercial este, fostul viceprimar Ovidiu Mureşan nu a fost inclus în grupul PSD, condus de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Mang. 

De asemenea, la finalul festivităţii, când s-au intersectat întâmplător, acesta din urmă, primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop şi-au dat mâna şi, la dorinţa fotografilor, au oferit, râzând ori doar zâmbind, o poză de grup, parcă pentru a demonstra că, în ciuda divergenţelor politice, reuşesc să fie politicoşi. Măcar în public...