Poţi ajunge în anchetă penală dacă te plimbi cu trotineta electrică prin oraş? Greu de crezut, însă i s-a întâmplat unui orădean care, lăsat temporar pieton din pricina vitezei la volan, şi-a cumpărat un model mai fiţos.

Omul a fost luat la ochi de poliţiştii rutieri, care au decretat că trotineta lui e, de fapt, moped şi l-au „cadorisit” cu un dosar penal pe motiv că nu l-a înmatriculat şi l-a condus fără permis. 

Cercetările, întinse pe o perioadă de mai bine de 6 luni, s-au terminat zilele trecute, când, aşa cum era de aşteptat, cazul a fost clasat. „Mă întreb când a fost în eroare organul de cercetare penală: când a constatat că am comis o posibilă infracţiune sau când a propus clasarea cazului?”, se întreabă, pe bună dreptate, orădeanul.

Viteza, bat-o vina!

Toată povestea a pornit după un incident pe care Corneliu Chebeleu l-a avut în primăvara anului 2020. La vremea respectivă avea o afacere în turism în Delta Dunării şi făcea naveta cu maşina de la Oradea. Pe 24 aprilie 2020, poliţiştii rutieri l-au tras pe dreapta în apropiere de municipiul Tulcea, pentru că depăşise viteza admisă, anunţându-l că va rămâne fără permis de conducere pentru 120 zile. 

Chebeleu a contestat sancţiunea, mai mult ca să poată să-şi continue deplasările o perioadă, angajându-şi un avocat din zonă care să-l reprezinte în faţa instanţei. „Am ales să nu mă duc la procese şi am stabilit cu avocatul ca toate documentele legate de proces, citaţii, hotărâri, să fie transmise la cabinetul lui, iar el să mă anunţe”, povesteşte Chebeleu. 

Şi încă o suspendare...

Și-a amintit de poveste abia după ce, pe 30 martie anul trecut, poliţiştii rutieri din Bihor l-au oprit pe DN79, în Gepiu, şi l-au amendat tot pentru depăşirea vitezei legale. „L-am sunat pe avocatul din Tulcea, să văd cum stă procesul. Abia atunci şi-a adus aminte şi el, mi-a spus că am pierdut definitiv procesul pe 26 ianuarie 2022, dar că a omis să mă anunţe, şi să merg la Poliţia Rutieră, să-mi predau permisul. Nu mi-a zis din ce dată curg cele 120 de zile de suspendare, dacă trebuia să fi mers imediat după pronunţare, după comunicare, nimic...”, spune Chebeleu. 

Cert e că, pe 12 aprilie, când s-a prezentat la sediul Poliţiei rutiere, a fost deja târziu. În timp ce implementau în baza de date sancţiunea care i-a fost aplicată în Gepiu, agenţii rutieri au descoperit menţiunea referitoare la incidentul din Tulcea. Urmarea? I-au deschis un dosar penal. „Am avut noroc, deoarece avocatul a venit şi a confirmat încurcătura, și anume că nu știam, din vina lui. Pe 27 septembrie 2022, dosarul a şi fost clasat, s-a stabilit că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege”, zice Chebeleu.  

Numai că, prin aceeaşi soluţie, anchetatorii au decis că sancţiunea aplicată în Tulcea rămâne valabilă, dispunând să i se suspende dreptul de a conduce pe o perioadă totală de 120 zile.

Un nou dosar

Angajat între timp şi ca director de vânzări la o fabrică de termopane, orădeanul trebuia să facă zilnic deplasări. Aşa că a decis să-şi ia o trotinetă electrică. A ales una mai scumpă, care să fie suficient de puternică pentru a face faţă numărului mare de drumuri, dar care, în acelaşi timp, să nu necesite permis de conducere. 

Călare pe trotinetă a intrat, pe 7 octombrie 2022, în curtea Cetăţii Oradea, unde urma să susţină examenul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Dar a apucat doar să ia chestionarul, căci poliţiştii l-au și oprit, cerându-i documentele trotinetei.

„Aveam factura şi o declaraţie de la comerciant, că nu necesită înmatriculare şi nici permis de conducere, pe care le-am înmânat poliţiştilor, însă nu am avut cu cine vorbi. Mi-au cerut să-i însoţesc la sediul Poliţiei rutiere, unde un alt poliţist m-a anunţat că am un nou dosar penal”, spune el.

Nu e faptă penală

Motivul? Poliţiştii au decretat că trotineta lui, care semăna mai mult cu un scooter fiindcă avea şezut şi portbagaj, era de fapt moped. Ca atare, ar fi fost obligat să o înmatriculeze şi nu ar fi avut dreptul să o conducă fără permis. 

Până să se convingă că greşesc, a mai trecut o jumătate de an, timp în care Chebeleu le-a depus adrese atât de la producătorul trotinetei, cât şi de la Registrul Auto Român, care spuneau acelaşi lucru: vehiculul lui respecta prevederile Regulamentului European 168/2013, referitoare la trotinetele electrice, şi anume ca locul de şezut să fie la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, şi viteza să nu depăşească 25 km/h. Prin urmare, nu se încadra în categoria celor care trebuie înregistrate sau pentru care este necesar categorie de permis de conducere. 

Într-un final, pe 14 martie, în acest an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea l-a anunţat că dosarul penal a fost clasat, căci faptele de care era acuzat nu erau prevăzute de legea penală. „Mă întreb când au fost în eroare organele de cercetare penală? Atunci când au constatat o presupusă infracțiune sau atunci când au propus clasarea cauzei? Eu am rămas fără loc de muncă şi fără afacere din cauza lor”, spune orădeanul, cu trimitere la poliţiştii din cauza cărora a ajuns în anchetă penală şi împotriva cărora a şi depus o plângere penală pentru abuz, cerându-le şi despăgubiri pentru veniturile neîncasate, dar şi contravaloarea onorariilor de avocaţi. 

Nu de alta, dar legea e lege pentru toţi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!