Un număr de 25 de utilizatori de trotinete electrice şi 50 de biciclişti au fost sancţionaţi în decurs de două zile pentru indisciplină în trafic, cele mai multe probleme fiind create de trotinetiştii care nu respectă Codul rutier.

Poliţiştii rutieri i-au luat în vizor pe utilizatorii de trotinete în urma numeroaselor sesizări primite, inclusiv pe platforma Oradea City Report, o aplicaţie prin care cetăţenii pot transmite diverse sesizări şi incidente şi unde oamenii s-au plâns că aceştia circulă haotic, încurcând de multe ori şi circulaţia maşinilor, şi pe cea a pietonilor.

"Majoritatea sancţiunilor, în cazul utilizatorilor de trotinete, s-au aplicat pentru că au circulat pe trotuar ori pentru că nu au coborât de pe vehicule când au traversat pe trecerile destinate pietonilor", a explicat, pentru BIHOREANUL, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău.

În cazul bicicliştilor, a precizat tot Lascău, amenzile s-au aplicat atât pentru că au fost prinşi circulând pe biciclete pe trecerile de pietoni, cât şi pentru lipsa mijloacelor de iluminare şi a dispozitivelor reflectorizant-fluorescente pe timp de noapte.

"În municipiu, mulţi biciclişti circulă pe carosabil, deşi au piste speciale pentru biciclişti", a explicat ofiţerul de presă, atrăgând atenţia că, potrivit datelor furnizate de Serviciul Rutier, nerespectarea reglementărilor legale de către biciclişti reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere în judeţ.

De reţinut:

Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete şi pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri pe oră, dar nu şi pe trotuare, conform legislaţiei rutiere.

În esenţă, trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcţiei de mers se va face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea întrucât caracteristicile tehnice ale trotinetelor nu permit semnalizarea schimbării direcţiei în mers prin ridicarea unui braţ, existând riscul dezechilibrării conducătorului.

Utilizatorii sunt obligaţi să aibă 14 ani împliniți, să aibă asupra lor acte de identitate, să nu consume alcool ori substanţe interzise şi nu au voie să se ţină de un vehicul aflat în mers, să transporte sau să tragă orice fel de obiecte. Cei sub 16 ani au obligaţia de a purta cască de protecţie.

Codul rutier interzice conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte, când conducătorii au obligaţia să poarte şi veste reflectorizante. 

Se sancţionează cu amendă nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului ori a semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier.

Sancţiunile pentru nerespectarea regulilor sunt de 6-8 puncte amendă. Punctul amendă a rămas şi în cursul anului 2022 la nivelul de 145 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!