Alexandru Degău, un beiuşean excentric în vârstă de 51 ani, care a candidat ca independent la funcţia de primar şi cea de consilier local în Beiuş, a pierdut Primăria dar a obţinut un loc în Consiliul Local. În toată campania electorală, Degău a avut doar 10 afişe în care poza în trening şi un singur mesaj pentru alegătorii săi: „Cu mâinile curate! Candidat independent la Primăria Beiuş!”.

Treningul are, însă, o însemnătate specială pentru el. Deţinător al centurii negre la taewkondo şi aikido, l-a îmbrăcat în 2016, când a făcut parte din lotul României la Campionatul European de Taekwando şi, la 47 ani, a obţinut titlul de campion european.

În total, Alexandru Degău a strâns la scrutinul de duminică 248 de voturi în postura de candidat independent pentru funcţia de primar şi alte 383 ca şi candidat pentru Consiliul Local. "Mulţumesc alegătorilor mei! Nu am să vă dezamăgesc, jur", a transmis, luni, proaspătul consilier local, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, unde apoi a postat şi fotografii în care apare la locul de muncă, pe un utilaj, spărgând betoane. 

Campanie de şomer

În timpul campaniei, Degău s-a declarat şomer şi a ales sloganul „Cu mâinile curate! Candidat independent la Primăria Beiuş!”, explicând că vrea să afle „Unde sunt banii nostri?!! Cine i-a luat? Şi cui i-a dat?”. De promis, nu a promis nimic, nimănui, intenţionând să ceară înainte de toate un audit la Primăria.

„Până nu sunt la butoane, eu nu promit nimic. Alţii au promis şi au stat 4 ani la furat”, zicea el, explicând, totuşi, că s-a gândit la realizarea unui azil de noapte pentru persoanele fără adăpost, "pentru că am un prieten, săracul, care e în situaţia asta", repararea „unui pod distrus de hoţii de lemne, ştiu ei cine”, realizarea unei centuri ocolitoare şi a unui parc industrial, "dar nu pe terenuri private", plus o restructurare a angajaţilor Primăriei care ”au salarii de tăiat frunze la câini".

Evident, campania sa a fost diferită de a celorlalţi candidaţi, căci s-a rezumat la imagini şi filmuleţe postate live pe contul său de socializare, printre copii, muncitori, la volanul unor utilaje, la muncă, în care apărea mai tot timpul îmbrăcat în tricouri cu revoluţionarul argentinian Che Guevara, vestă şi cască de şantierist, şi câteva interviuri filmate, răspunzând la întrebările lui Adrian Ciorna.

Iniţiatorul Habitat pentru Umanitate în România se declară susţinătorul său pentru că "Sandu este un luptător, la propriu și la figurat: are o centură neagră și una maro la 2 arte marțiale. Nu se teme de nimeni. A devoalat, fără a fi politician, frauda cu motorină de la Edilul, firma de salubritate a Primăriei. Nu este arondat și nici teleghidat nici de la Oradea, București și nici de activiștii de la Bruxelles".

În filmuleţele postate, Degău explica faptul că le-a propus contracandidaţilor săi la funcţia de primar să se întâlnească, pentru dezbateri. Cum două propuneri i-au fost refuzate, ultima a fost de a se întâlni în albia Văii Nimăieștiului, care trece prin centrul Beiușului. ”Am lansat o provocare la o dezbatere despre ce vor să facă în cei 4 ani, dacă vor câștiga Primăria. Dacă nu au vrut să stea la o terasă, la un bar, pe bancă în parc, i-am invitat pe ceilalți candidați în albia Văii Nimăieștiului, dar niciunul nu a vrut să vină. Dacă atât îi duce capul, ce pot eu să fac?”, povestește Degău în ultimul său videoclip în compania lui Ciorna. 

Un "Gică contra"

Cine este excentricul beiuşean? Fiul fostului director BNR, Ioan Degău, Alexandru Degău este inginer electromecanic de profesie, a lucrat ca spălător de vase în Spania, muncitor în port în Belgia, într-o fabrică de mâncare pentru câini în Irlanda şi a condus mai bine de 12 ani buldoexcavatoare pe şantiere, până când a intervenit pandemia şi a revenit acasă, unde lucrează ca muncitor la firma familiei.

Fost membru PSD, partid din care a demisionat iarna trecută, Degău are faima de „Gică contra”, un critic permanent al fostei administraţii locale din oraş, indiferent de culoare politică. De alfel, a ajuns celebru după ce fostul adjunct al Poliţiei municipiului i-a făcut plângere penală pentru că îl suna ca să-l întrebe ce a făcut în slujba comunităţii, dar şi pentru denunţul împotriva actualul edil al oraşul, Petru Mlendea, acum chiar cercetat penal, pentru că, împreună cu alte VIP-uri din oraş, îşi făceau plinul la benzinăria familiei sale pe banii firmei de gospodărire comunală. „Le e frică de mine, că eu vorbesc deschis şi fac ce spun”.

Cu ochii pe ei

De cealaltă parte, însă, pentru oamenii simpli în mijlocul cărora lucrează, acesta e şi principalul său atu. „Va face multă treabă la curăţarea mlaştinii beiuşene”, „un Donald Trump ca şi comunicare, dar şi cu realizări formidabile”, „spune ce gândeşte: nu este ascuns, nici mincinos”, „va dispărea liniştea consilierilor aranjori de voturi, simpli ridicători de mână şi conformişti cu ordinul de la partid”, sunt doar câteva din părerile susţinătorilor săi care s-au dovedit, în final, de ordinul sutelor, în competiţia electorală plasându-l pe locul patru între cei şapte candidaţi la Primăria Municipiului iar 350 l-au ales consilier local.

"Eu am spus clar, nu îi voi dezamăgi nici pe cei 383 care m-au votat, dar nici pe ceilalţi. Ştiu sigur, însă, că nu voi da mâna cu primarul. Voi fi foarte atent ce va face, la firmele lor căpuşe. În 12 ani, au prăduit. Ne-au furat pe noi, care le plăteam salariile. Mai mult nu vreau să zic", a declarat BIHOREANULUI, Degău...