Problemele se ţin lanţ de Ion Govoreanu, fondatorul supermarketurilor Trei G. Încarcerat ca să-şi ispăşească pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu care s-a pricopsit pentru o evaziune fiscală de 1,4 milioane de lei produsă prin tranzacţii ilicite cu zahăr, Govoreanu e judecat pentru o altă fraudă de 22,5 milioane de euro, produsă prin intermediul unor firme fantomă.

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, afaceristul e anchetat, mai nou, şi pentru învârteli imobiliare soldate cu o pagubă de 900.000 lei la bugetul statului.

Inginerii

Săptămâna trecută, poliţiştii au adus noi veşti proaste pentru patronul grupului de firme Trei G, Ion Govoreanu. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a finalizat un nou dosar deschis pe numele afaceristului, legat de tranzacţionarea fictivă a fostului sediu al firmei Urbana, din strada Tudor Vladimirescu. Alături de el a fost inculpată soţia sa, Mihaela, precum şi doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează, Adrian Ionescu şi Octavian Sasu, cu toţii fiind acuzaţi că în doar trei luni (februarie-aprilie 2012), au păgubit statul cu 898.751 lei printr-o escrocherie simplă.

Concret, sediul Urbana a fost vândut de Portimer SRL către Abrienda Com SRL (fosta Simonela SRL, aparţinându-i tot lui Govoreanu) pentru 744.000 euro (din care 144.000 euro TVA), iar aceasta a revândut clădirea către For United Energie SRL, cu 1.054.000 euro (din care TVA 204.000 euro). Tranzacţiile au fost făcute însă numai pe hârtie, fără plata efectivă a preţului din contractele de vânzare-cumpărare, iar sumele aferente TVA erau compensate, apoi, cu cele datorate pentru achiziţiile de produse alimentare destinate reţelei Trei G.

Din nou la judecată

În această afacere, soţii Govoreanu şi complicii lor au fost inculpaţi pentru evaziune fiscală, respectiv instigare şi complicitate la evaziune fiscală, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunere de trimitere în judecată.

Ar fi al treilea proces deschis pe numele patronului Trei G după condamnarea cu executare încasată anul trecut pentru tranzacţiile ilicite cu zahăr şi după dosarul în care Govoreanu e acuzat de o fraudă de 22 milioane euro în legătură cu care Tribunalul se va pronunţa pe 31 august.

În acest caz, Govoreanu a fost trimis în judecată de DNA în 2011, alături de alţi 7 oameni de afaceri, iar ultima înfăţişare a avut loc săptămâna trecută. A fost cu "cântec", afaceristul fiind amendat pentru recuzări în serie ale judecătorilor.

Amendat la proces

Incidentul a avut loc luni, 17 august, în sala unde nu mai puţin de patru avocaţi l-au reprezentat pe Govoreanu, între care şi celebrul Gheorghiţă Mateuţ. Deşi instanţa era hotărâtă să finalizeze procesul oricum lungit, apărătorii au încercat să-l oprească din nou: au cerut ba o nouă expertiză, ba completarea celei deja făcute, ba reaudierea tuturor martorilor şi inculpaţilor pe motiv că judecătorul era nou şi deci nu ar fi fost la curent cu detaliile dosarului. Când toate solicitările le-au fost respinse, avocaţii au venit cu o nouă găselniţă: au susţinut că magistratul era deja orientat să le condamne clientul, aşa că l-au recuzat, şi încă de două ori, până când completul care a analizat cererile a decis amendarea clientului cu 2.000 lei, pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale.

Spre miezul nopţii, când toate chichiţele s-au epuizat, ultimul cuvânt i-a aparţinut lui Govoreanu care, previzibil, s-a declarat nevinovat, la fel cum au făcut şi doi dintre directorii săi, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, în timp ce restul inculpaţilor şi-au recunoscut faptele. Verdictul se va da abia lunea viitoare şi nu va fi, încă, definitiv, părţile având posibilitatea să atace sentinţa la Curtea de Apel Oradea, unde Govoreanu şi tovarăşii săi vor avea ocazia să-şi reia bătălia. Şi cu procurorii, şi cu judecătorii...