52 de volume s-au strâns, până acum, în cel mai mare dosar de evaziune fiscală instrumentat vreodată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. Protagoniştii sunt membrii unei grupări conduse de baronul "portocaliu" Ion Govoreanu, patron al grupului Trei G şi principalul finanţator al PDL Bihor. Omul de afaceri a reuşit să pună pe picioare un mecanism extrem de eficient, format din societăţi în insolvenţă şi firme fantomă prin care, în doar 2 ani, a subţiat bugetul statului cu peste 15 milioane de euro.

În total, în acest caz, au fost puse sub acuzare 12 persoane, pentru evaziune fiscală în formă continuată sau complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, precum şi pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi pentru spălare de bani. Dintre ele, trei, între care şi şeful "caruselului", Ion Govoreanu, au fost arestate la sfârşitul săptămânii trecute.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, amănunte din dosar: cum şi-a ridicat patronul Trei G imperiul pe spinarea statului, cum şi-a ascuns averea pentru a nu-i fi confiscată, dar şi cum a încercat să compromită procurorii şi poliţiştii, pentru a deturna  ancheta!

Subofiţer afacerist

Fost subofiţer şi şef al depozitului de combustibil din Şcoala de Şoferi a Garnizoanei Oradea (UM 02261) până în 1989, Ion Govoreanu a intrat în afaceri imediat după Revoluţie. De la început, pe lângă lege. "Racola persoane cu posibilităţi financiare modeste, înfiinţa firme pe numele lor şi le trimitea să achiziţioneze marfă cu file cec fără acoperire. Mărfurile ajungeau la el, oamenii rămâneau cu dosarele penale. Dar niciunul nu l-a denunţat", a povestit BIHOREANULUI unul din poliţiştii care l-au cercetat.

Afacerile au mers strună, Govoreanu reuşind în scurt timp să pună bazele unui grup de firme care, în ultimii ani, prin preţurile mici practicate, a scos de pe piaţă multe ABC-uri, fiind un competitor inclusiv pentru hipermarketuri. Deşi unele produse erau vândute chiar sub preţul de producţie, ceea ce dovedea fentarea obligaţiilor fiscale, vreme îndelungată afaceristul nu a fost dovedit. Până anul trecut când, în urma unor acţiuni comune cu Garda Financiară, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au reţinut administratorii unor firme fantomă, destinatari fictivi ai unor transporturi de legume şi fructe din Ungaria care, pentru a-şi uşura situaţia, au recunoscut că erau simpli pioni în mecanismul organizat de Govoreanu.

Tranzacţii "în bidon"

Dosarele respectivilor administratori de firme au fost conexate, iar în noiembrie poliţiştii SIF l-au pus sub urmărire penală şi pe Govoreanu. Cercetările au demarat în forţă, iar fiindcă prejudiciul estimat depăşea 3 milioane de euro, în ianuarie 2011 cazul a fost predat procurorilor DNA Oradea. Din investigaţiile acestora, secretul succesului Trei G s-a dezvăluit a fi mecanismul ingenios pe care Govoreanu l-a conceput şi aplicat cu sprijinul directorilor săi de vânzări, Sorin Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, ambii cu studii economice şi juridice. Măgurean se ocupa de tranzacţiile cu produse alimentare, iar Ducica cu cele cu produse petroliere.

În perioada 2008-2009, mărfurile erau achiziţionate pe numele unor firme aflate în insolvenţă, care beneficiau de anumite facilităţi fiscale şi nu plăteau TVA la stat. "La una din aceste firme, For United SRL, care până în 2008 avusese o cifră de afaceri de milioane de euro, starea de insolvenţă a fost indusă forţat, pentru o datorie de doar 10.000 lei, chiar de o firmă din grupul lui Govoreanu, pentru a putea beneficia de facilităţile fiscale", explică sursa BIHOREANULUI.

De la respectivele firme băgate în insolvenţă, mărfurile erau vândute unor firme fantomă şi abia apoi către beneficiarii finali, îintre care şi societăţile constituente ale grupului Trei G. În acest fel, afaceristul cumpăra mărfuri la un preţ cu cel puţin 19% mai mic decât cel real. "Dacă de pildă luau de la o fabrică zahăr de 10.000 lei pe o firmă în insolvenţă, aceasta era scutită de plata TVA. O vindea unei firme fantomă, aşa-zisele "firme-bidon", care se încărcau cu TVA, facturând zahărul, însă, tot cu 10.000 lei către firmele Trei G", spune anchetatorul.

Evazionist până la capăt

Anchetatorii au reuşit să identifice trei firme în insolvenţă, plus 10 firme-bidon, unele controlate iniţial de directorii săi, Măgurean şi Ducică, iar altele înfiinţate pe numele orădenilor Emil Gavril Pop, Marinela Triculescu şi Constantin Mitu. Acestea din urmă au fost folosite succesiv, iar când se renunţa la ele erau vândute unor cetăţeni arabi greu identificabili, pentru a li se pierde urma.

După 2009, când firmele în insolvenţă nu au mai beneficiat de facilităţi fiscale, Govoreanu şi-a schimbat tactica, trecând pe achiziţii intracomunitare făcute exclusiv prin firme fantomă înfiinţate în Ungaria şi România. "Nu s-a oprit nici după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Avem informaţii că face tranzacţii prin diverse firme-bidon şi în prezent,", declară sursa BIHOREANULUI.

Diversiuni

Chemat în mai multe rânduri la audieri, Govoreanu a evitat întâlnirile cu procurorii, inventând diverse motive. I-a mers până joia trecută, când a fost citat din nou, împreună cu directorii săi dar şi cu Emil Gavril Pop, Marinela Triculescu şi Constantin Mitu.

În timp ce patronul şi directorii Măgurean şi Ducică au negat acuzaţiile, ultimii trei au făcut declaraţii detaliate despre afacerile oneroase derulate în slujba lui Govoreanu. Din această cauză, dacă iniţial procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a întregului grup, ulterior au cerut arestarea doar pentru patronul Trei G şi cei doi directori, pentru care instanţa a şi emis mandate de 29 de zile.

Până să ajungă după gratii, potrivit surselor BIHOREANULUI, membrii grupării au încercat să deturneze ancheta prin intermediul unor "oameni de bine", care au făcut presiuni asupra investigatorilor, pentru a-i "îmbuna", prin ameninţări voalate aruncate în discuţiile cu apropiaţi ai anchetatorilor, sau chiar prin înscenarea unor acte de corupere, toate aceste chestiuni fiind verificate acum în cadrul unei alte anchete.

Milionari în carusel

Dosarul Govoreanu este unul cu greutate nu doar prin dimensiunea prejudiciului, ci şi prin implicarea altor oameni de afaceri care au beneficiat din plin de ingineriile baronului PDL. Printre aceştia se numără Radu Berinde, patron al Top Royal SRL şi fost director de vânzări al fabricii de zahăr Diamant, dar şi milionara arădeancă Floare Cuc, din Topul Forbes România, posesoarea unei averi de 40 milioane euro, patroana lanţului de magazine Spar şi a firmelor Naturavit şi Astral Impex, al treilea mare distribuitor de bunuri de larg consum din ţară.

Potrivit surselor, între 2008-2010 companiile celor doi au simulat achiziţii de la firmele fantomă coordonate de Govoreanu, precum şi vânzări către firmele în insolvenţă ale acestuia, în scopul compensării frauduloase a TVA-ului colectat cu TVA deductibil, prejudiciul estimat în aceste afaceri fiind de peste 1 milion euro. Din acest motiv, atât Radu Berinde cât şi Floare Cuc sunt cercetaţi, la rându-le, pentru evaziune.

Avere la păstrare

Ancheta dă semne să se extindă şi mai mult, existând suspiciuni de corupţie asupra unor funcţionari care i-ar fi oferit protecţie lui Govoreanu. "A beneficiat de protecţie ani în şir, din partea tuturor structurilor de control. Toate verificările făcute la firmele lui s-au soldat doar cu sancţiuni minore. Este bătător la ochi, de pildă, că Garda Financiară stă pe frontieră, iar marfa de contrabandă intră în ţară pe circuite cunoscute", spun sursele BIHOREANULUI.

Deocamdată, DNA Oradea a identificat 12 persoane care au participat la frauda Trei G, prejudiciul stabilit de inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice depăşind 64,92 milioane lei, adică peste 15 milioane euro. Pentru recuperarea pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunuri de aproximativ 5 milioane euro, aparţinând persoanelor cercetate.

Mai puţin pe proprietăţile lui Govoreanu! Deşi deţine o impresionantă avere imobiliară, constând în case, apartamente, terenuri în Oradea şi în judeţ, afaceristul a trecut-o pe numele celor trei copii. Iar interesele legale ale acestora sunt reprezentate, tot preventiv, printr-un curator străin de familie, avocata Crina Bondici.

Ca fapt divers, nici pentru tranzacţiile imobiliare Govoreanu nu şi-a plătit dările. Vila din strada Gheorghe Doja, de pildă, cumpărată iniţial pe firma Trei G Retail şi valorând peste 500.000 euro, a vândut-o fictiv unei firme fantomă, iar apoi fiicei sale, TVA-ul colectat de firma interpusă nefiind, evident, plătit statului. Ţepar până la capăt, şi din orice!


E CURAT
Arestare forţată

Interpelat de BIHOREANUL, Ioan Banciu, avocatul lui Ion Govoreanu, susţine că acuzaţiile aduse împotriva acestuia sunt forţate. "Grupul de firme patronat de clientul meu are toate plăţile către stat la zi. Vorbim de 12 firme prospere, cu sute de parteneri şi un volum imens de tranzacţii. Activitatea lor e periclitată de acuzaţii pentru care nu ni s-a arătat nicio probă, nici măcar o expertiză din care să reiasă prejudiciul", spune avocatul.

Banciu susţine că, până la lămurirea situaţiei, Govoreanu a pus la dispoziţia anchetatorilor o bună parte din proprietăţile Trei G, ca garanţii procesuale. "O parte a fost identificată şi pusă sub sechestru de DNA, dar cea mai mare parte am pus-o noi de bunăvoie, pentru recuperarea eventualelor prejudicii", pretinde apărătorul afaceristului.

Avocatul consideră arestarea clientului său nelegală. "Nu s-a sustras cercetărilor, nu e pericol social, este un om de afaceri cu peste 400 de angajaţi. E de neînţeles că el, ca şi complice, este arestat, iar autorii să fie cercetaţi în stare de libertate. Am atacat soluţia Tribunalului la Curtea de Apel, recurs care se va judeca probabil în această săptămână", a declarat Banciu.