Liberalii din Consiliul Judeţean Bihor, dar şi cei doi reprezentanţi ai ALDE, au fost acuzaţi de vicepreşedintele PSD-ist al instituţiei, Ioan Mang, că au "nostalgii comuniste", deoarece au cerut verificarea modului în care 20 de primării din judeţ, dintre care 19 cu primari UDMR şi PSD, au cheltuit aproape 11,7 milioane lei, sumă primită în luna iulie de la CJ pentru a face lucrări de pietruire şi asfaltare a unor drumuri comunale.

Un proiect de hotărâre care viza acest lucru, precum şi întoarcerea banilor necheltuiţi la CJ, pentru a fi folosiţi la repararea drumurilor judeţene, a fost întocmit de vicepreşedintele Traian Bodea (ALDE), dar a fost respins, culmea, tot din cauza acestuia.

Primării la control

Pe primul punct al ordinii de zi a reuniunii extraordinare a Consiliului Judeţean, desfăşurată vineri la cererea reprezentanţilor PNL şi ALDE, aleşii bihorenilor au dezbătut un proiect de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele Traian Bodea, "cu privire la adoptarea unor măsuri de cheltuire eficientă a sumei de 11,673 milioane lei reprezentând sume defalcate din TVA pentru drumuri comunale repartizată conform HCJ 101/2019".

Concret, la iniţiativa lui Bodea, CJ ar fi urmat să verifice cum au fost cheltuiţi banii daţi în luna iulie pentru 20 de primării, din care 10 cu edili UDMR, 9 cu primari PSD şi una condusă de un reprezentant al PNL.

"Este fără precedent, este o premieră, ca o persoană din conducerea CJ să iniţieze o astfel de propunere, pentru a vedea eficienţa cheltuirii banilor. Direcţia Economică nu are doar menirea de a aloca bani, ci şi de a urmări cheltuirea lor", şi-a motivat Bodea demersul, adăugând că "primăriile ar trebui să se obişnuiască cu astfel de materiale (n.r. – decizii), în care conducerea CJ să urmărească eficienţa cheltuirii banilor".

Alocaţi politic

Propunerea lui Bodea a fost susţinută activ de consilierii PNL, al căror lider de grup, Ionel Avrigeanu, a amintit că liberalii au votat în iulie împotriva alocării sumei, explicând şi de ce.

"Nu s-a făcut niciun studiu privind starea drumurilor comunale, care să arate care aveau mai mare nevoie de reparaţii. Din totalul banilor, 75% s-au dat la primarii UDMR, peste 20% la primarii PSD şi sub 5% la un singur primar PNL, deşi PNL are 45% din primarii din Bihor şi reprezintă peste 60% din populaţia judeţului. Sunt banii tuturor bihorenilor, nu ai unor partide!", a spus Avrigeanu.

Acesta a subliniat că cei 11,673 milioane lei au fost alocaţi arbitrar, după voinţa majorităţii care controla în iulie Consiliul Judeţean, dominată de UDMR şi PSD.

Mang, avocatul... democraţiei

"Arbitrar, nearbitrar, alocarea fondurilor s-a făcut democratic, prin vot", i-a replicat Mang, care s-a lăudat apoi că în mandatul său CJ pune covoare asfaltice pe 140 kilometri de drumuri judeţene şi s-a scuzat că a împărţit banii preponderent pentru UDMR şi PSD, fiindcă "asta a fost suma".

Mang i-a acuzat pe liberali nici mai mult, nici mai puţin decât că au "nostalgii comuniste", fiindcă în comunism alocarea fondurilor ar fi fost decisă, chipurile, de un singur om, prim-secretarul judeţului, pe când acum a fost hotărâtă prin vot, de alianţa majoritară. "Sunt 30 de ani de când nu mai avem Sfat Popular şi prim-secretar", a zis Mang, care şi-a deplâns apoi şi propria familie, spunând că a avut de suferit în perioada comunistă.

Pe de altă parte, Mang a spus că banii daţi primăriilor nici nu mai pot fi ceruţi înapoi, deoarece sunt în conturile acestora sau au fost deja cheltuiţi.

Pentru firma de casă

Afirmaţia PSD-istului a primit o ripostă categorică din partea unui alt liberal, Călin Gal, care i-a spus că "nostalgia este din partea dumneavoastră" şi a amintit că şi în comunism "se făceau analize riguroase şi banii se alocau pe necesităţi".

PNL-istul a adăugat că are "suspiciuni serioase" în privinţa alocării celor 11,67 milioane lei pentru drumuri comunale, deoarece banii s-au dat nu atât unor primării, cât unei firme de casă "agreate" de cuplul Mang-Pasztor.

"Este o anumită firmă din Marghita care a primit aproape toate lucrările, se numeşte Carier SRL", a spus Gal, referindu-se la o firmă ieşită câştigătoare şi la lucrările de aşternere de covoare asfaltice pe drumurile judeţene, pentru care şefii CJ au alocat astă-vară 28 milioane lei.

"Vreo 6-7 firme"

La fel ca Mang, şi preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a insistat că "repartizarea banilor s-a făcut prin vot democratic şi alocarea s-a făcut pentru UAT-uri (n.r. – unităţi administrativ-teritoriale), CJ nu a făcut nicio licitaţie şi nicio alocare către o firmă sau alta. Sunt vreo 6-7 firme care au făcut lucrările (n.r. – pe drumuri comunale)".

Interesant a fost că în sala de şedinţe a CJ şi-au făcut prezenţa şi mai mulţi primari UDMR, convocaţi ca factor de presiune, majoritatea dintre ei declarând reporterului BIHOREANULUI că în comunele lor lucrările sunt derulate de SC Carier, dar că de bani au beneficiat şi alte două firme.

Bodea, autogol!

Înainte de a decide prin vot dacă adoptă propunerea formulată de vicepreşedintele Traian Bodea, Pasztor a precizat că aceasta nu are aviz pozitiv din partea Direcţiei Economice şi nici aviz de legalitate din partea secretarului judeţului, Carmen Soltănel, ceea ce nu este o premieră în ultimii trei ani, în mai multe rânduri aceasta refuzând să avizeze proiecte promovate de UDMR şi PSD, dar avizul său fiind ignorat.

La vot, proiectul iniţiat de Bodea şi sprijinit de consilierii PNL a picat lamentabil, iar asta tocmai din cauza vicelui de la ALDE, care s-a... abţinut, astfel că în favoarea iniţativei s-au exprimat doar 15 voturi (ale celor 14 liberali plus cel al consilierului ALDE Julien Mateiaş), iar împotrivă au fost 16 consilieri (cei ai PSD şi UDMR).

Întrebat ulterior de ce s-a abţinut şi nu şi-a votat propriul demers, Bodea a răspuns că a avut ca motiv faptul că "nu şi-a dat avizul Direcţia Economică", aflată chiar în subordinea sa.