Consilierii judeţeni ai PDL prezenţi la reuniunea de luni a Consiliului Judeţean au încercat să se arate grijulii faţă de angajaţii din sectorul bugetar care trebuie concediaţi în baza Ordonanţei de Guvern 63, cea care obligă la restructurarea instituţiilor din administraţiile publice locale. Tot ce-au reuşit, însă, a fost să arate cât de mult tupeu poate avea un politician.

Tăieri la cultură

Conform proiectului iniţiat de vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc în baza hotărârilor Consiliilor de Administraţie ale fiecărei instituţii de cultură finanţate din bugetul judeţului, de la Filarmonica de Stat urmează să fie disponibilizaţi 11 angajaţi, de la Teatrul de Stat - zece, de la Teatrul Arcadia - doi, de la Muzeul Ţării Crişurilor - şase, de la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai - cinci salariaţi, de la Şcoala Populară de Artă Francisc Hubic - doi, iar de la Centrul Judeţean pentru păstrarea şi promovarea culturii populare - un angajat.

În proiectul primit de fiecare consilier se preciza că propunerile de restructurare au venit chiar din partea conducerilor acestor instituţii, precum şi faptul că la disponibilizare se va ţine cont de criterii precum pensionabilitatea (vârsta), cumulul de funcţii şi disciplina la locul de muncă, iar ca atare votarea proiectului părea o simplă formalitate, cel care a aruncat "sămânţa de scandal", dând tonul controverselor, a fost consilierul PSD Mihai Bar. "Pe ce criterii vor avea loc disponibilizările?", a vrut Bar să afle de la Voloşeniuc.

Deşi acesta a dat răspunsul şi i-a invitat şi pe managerii instituţiilor de cultură să explice, iar Bar nu a mai avut nimic de obiectat, PDL-istul Marcel Tarţa a continuat discuţiile stârnind fie revolta, fie ironiile celorlalţi consilieri judeţeni.

Marcel Tarta.jpgTarţa-show

"Dacă dăm afară oameni, cine o să mai facă cultură în ţara asta?", a întrebat PDL-istul Marcel Tarţa (foto), afirmând că este nemulţumit şi în dezacord cu restructurarea propusă, şi că celelalte partide, cu excepţia PDL, sunt responsabile atât de faptul că a scăzut bugetul Consiliului Judeţean, cât şi de concedieri.

Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a încercat să prevină discuţiile în contradictoriu, explicând că disponibilizările se fac fiindcă au fost impuse chiar de Guvernul Boc, şi că în cazul în care administraţia judeţului nu se supune OG 63, bugetul Bihorului riscă să nu mai facă faţă necesităţilor. "Ştiţi foarte bine că au scăzut încasările, că de anul viitor va trebui să rambursăm creditele angajate şi că 19 primării din întregul judeţ, inclusiv conduse de primari PDL, nu au bani pentru cofinanţarea proiectelor", i-a reproşat Ţîrle lui Tarţa.

Mai categoric a fost, însă, vicepreşedintele Voloşeniuc, care i s-a adresat pedelistului pe un ton revoltat: "Acuma plângeţi pe umerii culturii, dar de ce nu aduce partidul dumneavoastră bani, ca să nu fim nevoiţi să dăm oameni afară, sau de ce ne obligă să dăm oameni afară?".

Tarţa a încercat să renunţe la discuţiile contradictorii, dar ştafeta a preluat-o un alt consilier democrat-liberal, Nicolae Haniş, care a afirmat că "deficitul de bani al Consiliului Judeţean nu Guvernul l-a creat, nu Guvernul e de vină că bugetul Consiliului încasează mai puţini bani", ceea ce l-a determinat pe Voloşeniuc să dea din nou replica: "Vă amintesc că Guvernul ne obligă să reducem cheltuielile şi să dăm oameni afară. De ce Guvernul conduce ţara în aşa fel încât firmele nu mai au posibilitatea să plătească taxe şi impozite?".

PDL contra PDL

Pentru că discuţiile erau blocate în acelaşi registru şi niciun "combatant" nu mai aducea argumente în plus, Ţîrle a cerut consilierilor să treacă la vot, pentru fiecare instituţie de cultură în parte, iar atunci s-a produs şi surpriza.

Prima restructurare supusă votului a fost cea a Teatrului de Stat, unde din 24 de consilieri prezenţi 24 au votat în favoarea proiectului iniţiat de conducerea CJ. Însă, deoarece mulţi aleşi l-au persiflat pe Tarţa, subliniind că a votat pe invers decât a pledat, acesta a afirmat că a greşit, ridicând mâna din neatenţie, şi cerând reluarea votului, după care a votat contra proiectului.

Acelaşi rezultat - 23 de voturi pentru şi unul împotrivă - a fost consemnat şi când s-a supus votului restructurarea celorlalte instituţii de cultură, cu excepţia ultimei discutate, şi anume a Muzeului Ţării Crişurilor, când inclusiv Tarţa a votat pentru concedierile propuse, scorul fiind de această dată unanim: 24 de voturi din 24 exprimate. Fapt care a stârnit din nou ironiile consilierilor liberali, pesedişti şi udemerişti, nemulţumiţi că, încă o dată, unii vorbesc într-un fel şi fac pe dos...