Statul greşeşte, pensionarul plăteşte! Casa Naţională de Pensii Publice a recunoscut în răspunsul trimis pe 28 octombrie la sesizarea depusă de deputatul Szabo Odon că poartă întreaga responsabilitate pentru recalcularea eronată a pensiilor foştilor CAP-işti.

"Prevederile legii au fost aplicate eronat", se menţionează în adresa semnată de Ileana Ciutan, preşedintele CNPP. În ciuda acestui fapt, însă, potrivit răspunsului dat, instituţia va face în continuare demersuri pentru recuperarea de la pensionarii agricoli a sumelor pe care le-au "încasat necuvenit".

La nivelul judeţului Bihor au fost identificate peste 100 de cazuri de pensionari agricoli care s-au trezit în iulie cu pensiile tăiate şi datorii de zeci de mii de lei către bugetul de stat pe considerentul că începând din anul 2007 au beneficiat, în mod eronat, de pensii mai mari faţă de cele cuvenite.

"Sfatul meu pentru aceşti pensionari este ca, dacă sunt încă în termen, să atace în instanţă deciziile de imputare ca fiind nelegale. Casa Naţională de Pensii a recunoscut că a aplicat eronat prevederile legale, aşa că oamenii nu au nicio vină", a declarat deputatul Szabo Odon.

Parlamentarul bihorean a spus că va pune la dispoziţia tuturor bihorenilor care vor da statul în judecată pentru anularea popririlor o copie a răspunsului primit de la CNPP. Documentul va putea fi folosit în instanţă pentru a dovedi că vina aparţine funcţionarilor şi nu pensionarilor, fapt care i-ar putea scuti pe aceştia din urmă de rambursarea sumelor calculate de CNPP.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Scoate banii, nană Ană! Peste o sută de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate şi datorii uriaşe la Casa de Pensii"