Turbina noului CET pe gaz, investiţie de 18,8 milioane euro, s-a oprit duminică la ora 10.16 din cauza unor filtre îmbâcsite. Acesta este cel de-al treilea incident major produs de la punerea în funcţiune a noii centrale.

Angajaţii filialei din România a furnizorului General Electric, care se ocupă de asigurarea mentenanţei centralei, au reuşit repornirea turbinei marţi, la ora 11:45, după două zile în care aceasta a stat oprită.

"Turbina s-a oprit după ce filtrele s-au înfundat. Neavând destul aer pentru întreţinerea arderii gazului sistemul de protecţie a centralei a decuplat turbina până la revenirea în parametri", a declarat, chestionat de BIHOREANUL, Stănel Necula, directorul Termoficare.

Filtre turbine au fost înfundate cu o mâzgă care poate indica fie o poluare accidentală fie un defect al utilajului. Operatorul de mentenţă a preluat piesele pentru a le analiza într-un laborator.

"Cauzele şi motivele opririi le vom avea din raportul de cauzalitate pe care îl va întocmi operatorul de mentenanţă. Dacă a fost vorba de o situaţie care poate fi reproşată furnizorului de echipament sau firmei de mentenanţă, timpul cât a stat oprit echipamentul se va scădea din intervalul în care aceasta poate fi scoasă din uz dacă nu, nu", a spus Necula.

Pierderi de 400.000 lei pe zi

Filiala din România a General Electric şi-a asumat prin contractul de mentenanţă în valoare de 32,2 milioane euro, încheiat pe 20 de ani, o disponibilitate de funcţionare de 96%. Asta înseamnă că turbina poate fi oprită, programat sau neprogramat, 14,6 zile pe an.

"Oraşul are tot interesul ca turbina să funcţioneze cât mai mult pentru că pe lângă energie termică produce şi curent electric", a declarat vicerimarul Mircea Mălan, într-o conferință de presă susținută marți.

Spre deosebire de cele două cazane cu apă fierbinte, care asigură în prezent încălzirea apartamentelor orădenilor, turbina produce şi energie electrică pe care societatea o vinde în sistemul naţional.

Veniturile din vânzări acoperă acoperă costurile mult mai mari cu achiziţionarea de gaz, combustibil mai scump decât cărbunele cu care funcţiona vechiul CET şi reduc riscul scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni.

Operatorul de termoficare încasează undeva la 400.000 lei pe zi din vânzarea de energie electrică şi bonusul de cogenerare acordat de stat pentru producerea electricităţii în regim de înaltă eficienţă.

Suma este orientativă pentru că vânzarea se face prin bursa PZU (n.r. Piaţa pentru Ziua Următoare), iar preţul megawatt-ului diferă de la 50 lei în zilele de weekend când fabricile sunt oprite şi undeva la 180 lei în timpul săptămâniii.

Orădenii nu sunt afectaţi

În ciuda opririlor repetate ale turbinei pe caz, reprezentanţii municipalităţii susţin astfel de incidente nu vor lăsa orădenii în frig peste iarnă.

"Oraşul dispune astăzi de un sistem de producere a energiei termice flexibil care ne permite să funcţionăm cu diferite capacităţi în funcţie de conjuctură. Pe lângă cazanul pe gaz preluat din vechiul CET avem şi cele două cazane cu apă fierbinte care funcţionează fără probleme", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a afirmat că, în cazul în care echipamentul nu se va încadra în intervalul maxim de 14,6 zile rezervate pentru reparaţii şi revinzii, firma de mentenanţă va trebui să despăgubească Termoficare pentru sumele neîncasate din vânzarea de curent electric.

"În momentul în care se trece de această perioadă intervine obligaţia firmei de mentenanţă de a acoperi diferenţa", a spus Mălan.

Pe de altă parte, edilul consideră că aceste opriri neprogramate ale turbinei sunt normale. "Există o perioadă în care o astfel de instalaţie este supusă unor reglaje. La astfel de instalaţii complexe durează", a declarat Mălan.

Intervalul necesar pentru astfel de reglaje a fost estimat neoficial de reprezentanţii Termoficare undeva la un an de zile.