Primăria s-a hotărât asupra modului în care va arăta viitoarea fântână arteziană din centrul sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Clujului, Cele Trei Crişuri şi Piaţa Independenţei.

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT), care a avut de ales între două variante de amenajare peisagistică a turbo-giraţiei, prima cu o suprafaţă de teren mai mare alocată pietonilor, iar cea de-a doua cu o suprafaţă mai mare a luciului de apă, a preferat miercuri proiectul care prevede construcţia unei fântâni arteziene de mari dimensiuni.

"Cea de-a doua variantă presupune realizarea unei fântâni arteziene de circa 460 de metri pătraţi, structurată pe trei trepte. Fântâna este prevăzută cu jeturi de apă simetrice faţă de circulaţia centrală, care să le permită trecătorilor să se poată odihni pe un inel pietonal pavat şi amenjat cu băncuţe de-a lungul fântânii", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Arteziana din turbo-giraţie va fi traversată de un podeţ pietonal, iar sistemul de iluminat va fi realizat la nivelul pavajului. Varianta de proiect aprobată de CMUAT prevede o zonă verde de circa 4.200 metri pătraţi şi alei pietonale de circa 660 metri pătraţi.

Proiectul a fost realizat de către Construcţii Bihor iar lucrările urmează să fie finanţate de către clubul Rotary Oradea. Primarul Ilie Bolojan a declarat marţi că în cazul în care costurile investiţiei vor depăşi bugetul alocat de 16.000 euro municipalitatea va cofinanţa din bugetul local amenajarea fântânii.