Fostul campion de box Turcuş Pişti, unul dintre cei mai respectaţi interlopi orădeni, a fost condus joi după-amiază pe ultimul drum de circa 300 de apropiaţi şi cunoscuţi. El a murit luni seară, la sala de box din cartierul Velenţa, după ce a suferit un stop cardio-respirator în timpul unui antrenament de box pe care îl ţinea cu o grupă de copii.

Slujba de înmormântare a avut loc la capela Steinberger din Cimitirul Municipal, unde familia, prietenii, sportivii cu care s-a bătut ori pe care i-a antrenat, dar şi interlopi mai mult sau mai puţin cunoscuţi s-au adunat încă înainte de ora 15, pe grupuri.

Desfăşurată într-o atmosferă apăsătoare, care nu s-a risipit nici măcar sub ploaia caldă de vară, înmormântarea a adunat la un loc mulţi dintre durii Oradiei. Bărbaţi cu capete rase şi braţele acoperite cu tatuaje, unii cu lanţuri groase la gât, alţii cu privirile ascunse în spatele unor ochelari negri, cu toţii au participat la slujbă în semn de respect faţă de cel care a fost cândva unul dintre "greii" oraşului.

Turcus Pista.jpgTurcuş a fost condus pe ultimul drum de apropiaţi din tinereţe cum ar fi Nicolae Duka, zis Miki Duka, sau Viorel Stanca, cunoscut ca Viki Stanca, oameni de box ca antrenorii Mihai Micloş, Viorel Crăciun, Liviu Pordea, şi foşti campioni precum Viorel Creţu, Buzgo Şandor sau Adrian Stanca.

La înmormântare au mai putut fi văzuţi reprezentanţi ai firmelor de pază Super Security, în frunte cu Aurel Gavriş şi Mihai Gabor, cunoscut ca Grecu, lângă care s-a alăturat şi fostul antrenor de handbal Gheorghe Tudor, spus Pele, dar şi Liberty, reprezentată de tânărul Marius Vizer junior. La înmormântare au mai participat rude, apropiaţi, bodyguarzi şi bătăuşi din oraş şi din ţigănime.

Cea mai mare parte a asistenţei l-a condus pe fostul boxer inclusiv la groapa din capătul cimitirului, în acordurile unei orchestre care interpreta un cântec unguresc de jale, în ciuda ploii torenţiale care a izbucnit în timpul slujbei.

În contrast flagrant cu sărăcia în care şi-a dus ultimii ani cel care a fost unul dintre cei mai înstăriţi proxeneţi din Oradea, la înmormântarea lui Turcuş Pişti au putut fi văzute aliniate maşini de zeci de mii de euro, Mercedes, BMW sau Hummer, semn al statutului de oameni cu bani al celor care au venit să îşi ia rămas bun de la fostul interlop. Statut pe care l-a avut şi el cândva...