Amenajată în 2011 în celebrul program "Schi în România" al Elenei Udrea, printr-o investiţie de 23 milioane lei, pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop a adus în ultimii ani bătaie de cap, nu profit, edililor din Nucet, care o administrează.

Deşi staţiunea e plină de turişti atât vara, cât şi iarna, instalaţia mai mult stă oprită, iar oraşul a pierdut încasări serioase, ajungând să plătească din banii localnicilor utilităţile, reparaţiile şi salariile personalului de întreţinere.

De altfel, Primăria are o datorie de aproape 100.000 lei către o firmă care a făcut ultimele reparaţii, motiv pentru care a şi fost somată prin avocat să le plătească.

Reparaţii pe datorie

Societatea Variant M din Buşteni asigură din 2018 revizia şi mentenanţa instalaţiei de teleschi Piatra Grăitoare, fiind printre puţinele firme de profil din ţară şi reprezentant al producătorilor de piese de schimb pentru aceste aparate, italieni şi polonezi. În Vârtop, ultimele reparaţii le-a făcut în primăvara acestui an, spune patronul firmei, Mihail Dobre (foto).

"S-au făcut mai multe reparaţii şi revizii anul trecut. De fiecare dată, domnul primar mi-a spus să nu-i emit încă factură, că îi generez penalităţi, pentru că nu are bani. În martie am refuzat să mai aştept. S-au adunat peste 134.000 lei. I-am trimis factura, dar nu a înregistrat-o. În final, m-am dus eu în Bihor să reglez situaţia", a explicat Dobre BIHOREANULUI.

Primăria Nucet nu i-a achitat nimic nici măcar după ce, luna trecută, a fost somată prin avocat că, altminteri, litigiul va ajunge în faţa instanţei.

Cu de toate

Datoriile către firma prahoveană reprezintă, însă, doar una dintre numeroasele probleme pe care Primăria Nucet le are din cauza managementului defectuos al activităţii, rămase, culmea, principalul "motor" economic în fostul orăşel minier.

În decembrie 2018, de pildă, în plin sezon de schi cu zăpadă abundentă, Primăria a pierdut încasări de peste 45.000 lei/zi deoarece telescaunul a fost oprit din pricina condiţiilor meteo, în timp ce în apropiere, la Arieşeni, instalaţiile au funcţionat în aceleaşi condiţii. În iarna trecută, unicul tun de zăpadă nu a reuşit să producă omăt nici cât să se dea copiii măcar.

Că administrarea afacerii este dezastruoasă o arată şi faptul că firma prin care se derula, Servicii pentru Comunitate Nucet SRL, subordonată Primăriei, a trebuit restructurată în vara aceasta, iar angajaţii concediaţi. Pe de o parte din cauza pierderilor, pe de alta pentru că, tot din ignoranţa edililor, a ajuns să gestioneze, la grămadă, toate activităţile economice, inclusiv pe cele de apă-canalizare, riscând astfel să rămână fără licenţă de operare pe acest ultim sector, pentru care legea nu permite implicarea în alte domenii de activitate.

Se rezolvă

Deşi clar depăşiţi, edilii din Nucet nici nu şi-au pus problema să concesioneze activitatea unei firme private cu personal calificat, sistem mai rentabil decât cel public din simplul motiv că bugetarii, fie că îşi fac treaba, fie că nu, îşi încasează lefurile, pe când privatul nu şi-ar îngădui să aştepte două săptămâni până să remedieze o defecţiune.

Dimpotrivă, justificând decizia pe considerente economice, Consiliul Local a decis luna trecută să înfiinţeze încă o firmă, SC Universal Prestări Servicii Nucet Vârtop SRL, având ca obiect "Alte activităţi de întreţinere peisagistică", şi care, zice primarul Mircea Tuduce (foto), va relua activitatea în staţiune.  

Plimbare pe teleschi

Concret, susţine edilul, începând din 1 septembrie instalaţia de teleschi va fi repusă în funcţiune pentru ca turiştii să poată admira peisajele din zonă. "Sperăm să avem clienţi, iar până în iarnă vom fi pregătiţi şi pentru sezonul de schi", promite Tuduce, aflat în campanie electorală.

Cât despre datoria pentru mentenanţa şi revizia instalaţiei, primarul susţine că o va achita în întregime. De altfel, o parte din sumă a fost plătită, dar numai după ce problema a fost semnalată BIHOREANULUI. "Vom plăti şi restul până în noiembrie, când se încheie contractul", zice Tuduce. Adică după alegeri...

Dacă n-o va face, riscă să rateze începutul unui nou sezon de iarnă, întrucât în noiembrie expiră autorizaţia instalaţiei şi va necesita, deci, o nouă revizie. Primarul e convins, însă, că nu va mai avea nevoie de serviciile firmei din Buşteni întrucât şi-a angajat meşter propriu pe societatea Primăriei. Cât de bun, rămâne de văzut...