S-au făcut studii despre preferințele turiștilor care vin la diverse festivaluri. Interesant, nu lista artiștilor este pe primul loc în decizia acestora de a participa la evenimente. Pe primul loc se află siguranța zonei, apoi curățenia și prezența toaletelor. Asta nu înseamnă neapărat că oamenii vor să vadă mai degrabă WC-uri decât artiști sau obiective turistice, ci că lumea preferă locuri sigure și igienice.

Dacă tot vrem să ne definim ca un oraș turistic, ar trebui să ținem cont de toate acestea. Dar practic facem exact pe dos. S-au desființat mai toate toaletele publice, pe motiv că nu sunt rentabile. Dacă mergem pe aceeași logică, ar trebui să desființăm și UPU, că și acolo se papă o grămadă de bani. Este de neimaginat, nu doar pentru turiști, dar și pentru băștinași, să te plimbi într-un parc și să nu ai o toaletă. Ce faci cu copiii pe care i-ai scos la plimbare? Umbli cu punga după tine, cum fac cei care au câini?

Primăria a vehiculat ideea că toaletele localurilor din oraș să fie puse la dispoziția turiștilor. Nimic mai greșit. Niciun birtaș nu va accepta să-i fie transformat localul în WC public și, în plus, turiștii străini nici nu ar avea de unde să știe de o asemenea decizie originală.

Cred că a trecut vremea ieftinelilor și a veșnicelor constrângeri bugetare. Sunt locuri unde, dacă te zgârcești la tărâțe, vei pierde enorm la făină.