După 21 de ani în PDL, partid care l-a făcut consilier local, director, senator şi secretar de stat, Mircea Matei a sărit în barca PPDD şi speră să ajungă peste o lună deputat de Oradea. Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută pe Facebook foştilor tovarăşi, politicianul îi ruşina spunându-le că el a rămas "mai pedist" decât toţi şi anunţa că intră în luptă pentru că "în aceste alegeri contează Omul, nu partidul!".

"Omul" Mircea Matei, însă, are mari probleme. Taman la startul campaniei, patroana agenţiei de modelling Ella Mode, Daniela Pusta, cu care politicianul are doi copii, îl acuză că nu le plăteşte pensia de întreţinere şi că a falsificat un act notarial prin care ar putea s-o lase fără acoperiş deasupra capului. "Răzbunare din ură!", îi răspunde bărbatul.

Politică şi amantlâcuri

Relaţia dintre Mircea Matei şi Daniela Pusta a început în 1995, la puţin timp după ce bărbatul pusese punct unei alte legături, din care avea deja o fiică. Fără ca cei doi să se fi luat cu acte, "căsnicia" din care au rezultat alţi doi copii s-a încheiat cu un imens scandal după 15 ani. Motivul? Politicianul, pe atunci director la ITM Bihor, se amorezase de adjuncta sa, Simona Iancu. Povestea a devenit publică în iunie 2010, după avansarea bărbatului ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC), cu rang de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Idila a fost dezvăluită de BIHOREANUL, care a publicat imagini ce-i înfăţişau pe cei doi în ipostaze apropiate, în Bucureşti. Deşi ambii negau că ar avea o relaţie extra-profesională, ba chiar au dat redacţia în judecată, legătura lor a fost reconfirmată în luna noiembrie a aceluiaşi an, când au fost surprinşi ţinându-se de mână, tot în Capitală. Ulterior, şi Iancu s-a învârtit de o funcţie în Bucureşti, ca director în Ministerul Muncii, fapt ce a alimentat convingerile privind relaţia dintre ei.

De la diplomaţie la procese

03 Daniela Pusta.jpgPe când Matei şi Iancu se judecau cu BIHOREANUL, Daniela Pusta (foto) evita să-i mai creeze încă o problemă bărbatului căruia îi era nu doar concubină, ci şi colegă în PDL. Deşi afectată, femeia declara la acea vreme că nu ştia despre trădarea lui Matei. "Sunt oameni care au atât de mult de dăruit - să puneţi între ghilimele asta cu dăruitul! - încât pot face faţă la două-trei familii şi să nu ştie una de cealaltă", comenta ea cu tâlc, lăsându-şi spaţiu de manevră pentru mai târziu.

Şi nu fără sens, căci lucrurile între ea şi Matei s-au lămurit rapid. Cei doi îşi disputau deja apartamentul cu 2 camere din strada Republicii pe care în 2007 politicianul, pe atunci consilier PDL, i-l "rezolvase" printr-un artificiu. Mai exact, prin repartizarea locuinţei de către Primărie Liceului Mihai Viteazu, unde Pusta fusese angajată, pentru ca şcoala să i-l atribuie imediat, iar femeia să-l cumpere cu doar 10.000 euro. Mult sub valoarea de piaţă, de 75.000 euro.

Anul următor, în 2011, Mircea Matei - mutat la Bucureşti, unde avea o locuinţă de serviciu de la MAI - o chema în judecată pe Pusta, cerând jumătate din apartamentul acesteia, renovat şi mobilat pe banii lui. "Cunoscând modul de viaţă al pârâtei şi pentru a fi sigur că ce am realizat rămâne pentru copii, solicit instanţei să constate că am dobândit împreună imobilul", arăta Matei, insinuând că femeia care îi făcuse un băiat ajuns la 11 ani şi o fiică ce împlinise 4 ani nu era o mamă demnă de încredere. Procesul s-a terminat însă înainte de a începe propriu-zis, deoarece politicianul n-a achitat taxa de timbru judiciar obligatorie.

Un tată dur

Acum, când Mircea Matei, demis de la ANRSC, s-a întors în Oradea pentru a anunţa că părăseşte PDL şi că va candida din partea PPDD, Daniela Pusta a decis să nu-l mai menajeze ci, dimpotrivă, să-l dea pe mâna procurorilor, pentru abandon familial, dar nu numai. "Noi ne-am mai judecat între timp şi pentru custodia copiilor, instanţa fixând o pensie de întreţinere de 2.000 lei pe lună, pe care Mircea o plăteşte însă doar pe sărite", acuză fosta concubină, precizând că, în schimb, el a primit dreptul să-şi vadă copiii după un program strict, sâmbăta între orele 10-20 şi duminica între 10-14, iar în vacanţe câte o săptămână.

Pentru luarea deciziei, judecătorul a dispus şi o anchetă socială a Primăriei, plus - lucru mai rar, obişnuit doar atunci când părinţii se "ţigănesc" - audierea celui mai mare dintre copii, ajuns la vârsta de 12 ani. Ea a relevat că fiul lui Matei era profund nemulţumit de comportamentul acestuia. "Minorul doreşte să fie încredinţat mamei, pentru că aceasta nu este aşa dură, nu ţipă la el, iar dacă la şcoală îl loveşte cineva, merge la şcoală pentru a lămuri situaţia. Minorul arată că vorbeşte des cu tatăl său la telefon, iar când vine în Oradea acesta îl scoate în oraş, îi cumpără diverse lucruri şi îi trimite bani. Despre programul de vizitare, minorul arată că în weekend-uri nu doreşte să doarmă la tata (...) şi că în vacanţe vrea să stea la tată doar o săptămână, deoarece o lună i se pare prea mult", a reţinut judecătorul.

La rându-i, Pusta povesteşte că Matei voia să vadă copilul numai când avea el timp, iar când micuţul avea programul încărcat îi reproşa până şi faptul că preferă să înveţe. "O dată, când copilul i-a spus că avea concurs doua zi şi voia să înveţe, i-a spus că nu poate fi şcoala mai importantă decât întâlnirea cu tata. Nu mai zic că îl învăţa să nu asculte de mine ca mamă şi să facă în viaţă numai ce vrea el".

La Parchet!

Pusta afirmă că săptămâna aceasta, chiar când Matei se va lansa în campanie, va depune un denunţ penal împotriva lui, pentru că nu achită pensia. "E adevărat că şi în timpul procesului, şi după încheierea lui mai trimitea câte 2.000 lei, dar nu în fiecare lună. Tot sare câte o lună-câte două, iar apoi, când plăteşte, "uită" să achite şi banii pe care îi datorează din urmă. Iar copiii nu pot fi crescuţi pe datorie", spune Daniela Pusta.

Gestul survine, însă, după ce paharul i s-a umplut din cauza unei alte isprăvi a lui Matei, de care a aflat de puţin timp, şi care o poate lăsa fără locuinţă şi pe ea, şi pe copii. "Cu o lună sau două în urmă, făcând ordine printre lucruri, am găsit o procură pe care Mircea a falsificat-o în 2008 în numele meu, cum că mi-aş da acordul ca el să ipotecheze apartamentul pentru un credit", susţine ea. "Subsemnata, prin prezenta îl împuternicesc pe dl. Matei Mircea-Leontin ca în numele meu şi pentru mine să mă reprezinte la Raiffeisen Bank şi să semneze contractul de garanţie imobiliară", scrie în procură.

Imediat ce a găsit actul, femeia s-a dus la bancă şi a aflat că în preajma alegerilor din 2008 Matei ar fi cerut un credit de 20.000 euro, care nu i-a fost aprobat. "Cred că voia banii pentru campanie şi mă tem ca nu cumva acum, când are din nou nevoie, să încerce acelaşi lucru", adaugă ea.

Fără explicaţii

Femeia presupune că atunci când a falsificat actul, Mircea Matei ar fi profitat că o colegă de-a lor din PDL, Laura Iovan, era secretară la cabinetul notarului Cornel Dehelean, iar aceasta ar fi redactat hârtia cu semnătura falsificată, iar apoi i-a pus-o notarului sub nas, pentru ca acesta s-o semneze "ca primarul", fără să pretindă prezenţa semnatarului, cum cere legea.

Contactat de BIHOREANUL, Dehelean afirmă că nu-şi mai aminteşte de episod. "Între timp, am făcut o restructurare de personal, aşa că Laura Iovan nu mai lucrează la mine din 2009. Despre procura de care vorbiţi, ce să zic? Nu o cunosc pe doamna Pusta. Vă pot spune doar că actul e autentificat, cu număr de înregistrare, la cabinetul meu. Mai multe nu ştiu, aşa că dacă sunt probleme, să le lămurească procurorii şi experţii grafologi".

Nu-mi amintesc nimic

Nici Mircea Matei nu are mai multe explicaţii, susţinând şi el că nu-şi aminteşte de vreo procură pe care s-o fi primit din partea fostei concubine. "Cred că văd pentru prima oară hârtia asta!", a exclamat el când reporterul i-a pus la dispoziţie o copie a actului. Pentru ca apoi, întrebat insistent, să nuanţeze, precizând că nu-şi aduce aminte nici dacă a primit procura, nici dacă a mai văzut-o vreodată.

"Eu nu am nicio datorie, asta e sigur, la nicio bancă şi la nimeni altcineva, nici măcar o datorie morală", a declarat politicianul, adăugând că, în opinia sa, procura ar fi lipsită de valoare, căci "şi dacă aş merge cu ea la bancă, tot nu aş putea lua un credit, fiindcă mi-ar cere şi actele de proprietate, care nu sunt la mine. Dacă ea (n.r. - fosta concubină) crede că aşa face bine, n-are decât să-mi facă şi plângere penală!".

Despre neplata la timp şi integrală a pensiei alimentare, politicianul îşi asumă o parte din vină, dar susţine că n-a avut de ales. "Într-adevăr, nu am trimis în fiecare lună pensia, dar asta pentru că nu mă lasă să-mi văd copiii şi, ştiind că ea îşi doreşte banii, am sperat să mă pot întâlni cu ei şi să i-i dau atunci", spune Matei, adăugând că "în ultimii doi ani nu mi-am putut vedea copiii de ziua lor, şi de aceea le şi urez "la mulţi ani" pe Facebook".

Pe de altă parte, nu el ar fi cel care şi-ar învăţa fiul să nu-şi asculte mama, ci aceasta îl educă în aşa fel încât să-l deteste. "De fiecare dată când un ziar mă atacă, ea îi arată ziarul băiatului, spunându-i "vezi ce tată ai?". Trist, dar nu vreau să spun mai multe, pentru că nu-mi place să dau din casă, ca alţii. Singurul lucru pe care ţin să-l spun public e că pentru mine copiii sunt foarte importanţi şi n-aş face niciodată ceva care să le dăuneze!".

Cât despre motivul pentru care mama băiatului şi fetiţei sale l-ar sabota acum, în plină campanie, Matei are un singur răspuns: "Aş putea s-o dau uşor pe politică, să spun că a pus-o cineva să-mi facă rău, dar cred doar că se răzbună pe mine din ură. Atât!".


DE PARTEA POPORULUI
Mov înnourat

Membru PD din 1991, Mircea Matei era considerat la mijlocul anilor 2000 cel mai posibil succesor al preşedintelui de atunci al PDL Bihor, Petru Filip, ajungând de altfel şi secretarul general al filialei, consilier municipal, director al Luxten Oradea şi, pentru câteva luni, chiar senator. După ce PDL a pierdut alegerile locale din 2008, Matei a fost "sărit" la funcţii în partid, rezolvându-şi şefia ITM Bihor şi apoi pe cea a ANRSC.

Demis astă-vară de premierul Victor Ponta, Matei a preferat să rămână în Capitală unde, spune el, este administratorul unui SRL. Săptămâna trecută, acuzând că din PD-ul de odinioară n-a rămas nimic şi adăugând că nu poate fi coleg cu fostul prefect Gavrilă Ghilea şi cu fostul şef al CJ Radu Ţîrle, el şi-a anunţat candidatura la deputăţie ca PPDD-ist, în colegiul 8 Oradea. "Puteam avea mai multe şanse în altă parte, dar toată viaţa am locuit în Rogerius. Chiar dacă nu voi fi ales, vreau să arăt că nu mă ascund de nimeni, cum fac alţii", îşi motivează el opţiunea.