Începând de săptămâna viitoare turnul Primăriei va putea fi vizitat pe bază de programare. Firma Chintoflor a finalizat lucrările de reabilitare şi amenajare a turnului pentru a putea fi vizitat de public încă de la sfârşitul lunii decembie, iar în primele luni ale anului au fost făcute ultimele amenajări.

La cererea conducerii Primăriei, în turn a fost montat un sistem de supraveghere cu trei camere de interior şi o cameră de exterior montată chiar pe platoul din vârful construcţiei. "Camerele sunt conectate la sistemul de supraveghere al poliţiei locale şi au fost montate pentru a preveni vandalizările", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Oaie, şeful Serviciului Administrativ din cadrul Primăriei.

Oaie a mai spus că în primele două luni de deschiderea turnului accesul se va face în mod gratuit. "Cine va dori va putea să viziteze turnul pe bază de programare. Din raţiuni de siguranţă numărul de persoane care pot să urce simultan în turn a fost limitat la 15 persoane", a spus funcţionarul.

"Vizită" cu ghid

Turnul Primăriei are trei nivele de la care vizitatorii pot admira panorama oraşului la o înălţime de 35,8 metri, 40,25 metri şi peste 45 metri. Accesul în clădire se face prin intrarea în Primărie dintre strada Tudor Vlamimirescu, iar scara de la primul nivel al clădirii până în vârful turnului numără nu mai puţin de 250 trepte.

Începând cu data de 1 iunie, accesul în turn se va face pe baza unei taxe de acces care a fost stabilită de Consiliul Local Oradea la 5 lei pe persoană. Pentru grupurile organizate mai mari de zece vizitatori nivelul taxei a fost diminuat la 3 lei pe persoană. "Turnul va fi deschis publicului zilnic între orele 9:30 şi 19:30. În baza unui contract încheiat cu Muzeul Ţării Crişurilor, vizitatorii vor fi însoţiţi de un ghid cunoscător de limbi străine, care le va prezenta un scurt istoric al oraşului", a declarat Oaie.

Oradea prin lunetă

Până la deschiderea oficială din 1 iunie municipalitatea va monta în balconul de la ultimul nivel o lunetă care va funcţiona pe bază de monede de 50 de bani pentru ca vizitatorii să poată admira panorama oraşului şi va îmbrăca marginile balconului în folii de alamă pe care vor fi gravate distanţele în kiolometri până la diferite localităţi importante, Bucureşti, Budapesta sau altele spre care îşi îndreaptă privirea vizitatorul.

"Am făcut deja comanda pentru lunetă, am trimis monede de 50 de bani furnizorului austriac şi urmează ca sistemul să fie construit în circa 15 zile şi montat undeva în cursul lunii aprilie", a declarat Oaie.

Lucrările de amenajare a turnului Primăriei au fost adjudecate de firma Chintoflor în luna mai 2010 pentru suma de 174.540 lei şi au fost finalizate în cursul lunii decembrie. La preţul final al investiţiei se vor mai adăuga cheltuielile de achiziţionare a lunetei estimate la 3.500 euro, plăcile de alamă care vor costa circa 3.000 euro şi sistemul de supraveghere pentru care Primărie va plăti 12.000 lei.