Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a transmis marţi că a dejucat un complot rusesc, care a avut drept scop asasinarea preşedintelui Volodimir Zelenski. Anunţul a fost făcut chiar în ziua în care Vladimir Putin şi-a început de-al cincilea mandat de preşedinte în Rusia.

Luat ostatic şi ucis 

Potrivit informaţiilor făcute publice de SBU şi citate de Reuters, complotul rusesc viza asasinarea atât a lui Zelenski, cât şi a altor oficiali ucraineni de rang înalt, inclusiv şeful serviciilor de informaţii militare (GUR), Kirilo Budanov, şi şeful SBU, Vasil Maliuk.

Doi colonei din unitatea de protecţie a guvernului ucrainean au fost arestaţi, aceştia fiind acuzaţi că au făcut parte din acest complot, a mai anunţat SBU.

SBU susţine că cei doi suspecţi erau parte a unei reţele de agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB), care își propune eliminarea preşedintelui Zelenski.

Potrivit BBC, cei doi suspecţi căutau voluntari din cadrul gărzilor de corp ale lui Zelenski pentru ca aceştia să-l ia ostatic pe preşedinte, urmând ca apoi şeful statului ucrainean să fie ucis.

Planurile lor includeau şi asasinarea lui Kirilo Budanov, care ar fi fost programată înainte de Paştele ortodox.

Informaţiile despre locul în care se află Budanov ar fi trebuit să fie obţinute printr-o "cârtiţă", iar ulterior zona aceea să fie atacată cu rachete şi drone. SBU a afirmat că unul dintre ofiţerii arestaţi deja achiziţionase drone şi mine antipersonal pentru această acţiune.

„Cadou” pentru Putin

Vasil Maliuk, şeful SBU, a subliniat că acest atac ar fi trebuit să fie un "cadou pentru Vladimir Putin" înainte de începerea celui de-al cincilea mandat prezidenţial.

Maliuk a avertizat că, deşi operaţiunea a fost un eşec pentru serviciile speciale ruseşti, inamicul trebuie tratat cu seriozitate şi nicidecum subestimat.

SBU a dezvăluit şi că trei agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) supravegheau planificarea atacului, iar unul dintre ei, Dmitro Perlin, recrutase informatori chiar înainte de invazia rusă din 2022. Un alt agent al FSB, Oleksii Kornev, s-ar fi întâlnit în mod conspirativ în statele europene vecine cu unul dintre coloneii ucraineni arestaţi în această operaţiune.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a evitat în ultima perioadă aparițiile publice. De Paște, el le-a transmis locuitorilor țării un mesaj video, însă nu a participat la vreo slujbă, tocmai în contextul temerilor privind unele atacuri, după cum arată Digi24.ro. 

Putin, un nou mandat

Reuters mai scrie că, până în prezent, SBU ar fi dejucat cel puţin cinci comploturi ruseşti care urmăreau asasinarea lui Zelenski.

Anunţul SBU a fost făcut în ziua în care Vladimir Putin a fost învestit pentru a cincea oară preşedintele Rusiei. După jurământ, acesta a ţinut discurs în faţa naţiunii sale, mulţumimd locuitorilor din toate regiunile Rusiei, precum şi de pe "pământurile istorice", pentru încredere, și afirmând că el consideră că este datoria sa sacră să fie în slujba Rusiei.

Acesta a mai spus şi că se înclină în faţa celor care participă la "operaţiunea militară specială", referindu-se la războiul din Ucraina.

"Vă asigur că în viitor interesele şi securitatea Rusiei vor fi mai presus de toate pentru mine. (…) Vom determina soarta Rusiei noi înşine şi numai noi înşine", a mai spus Putin, potrivit Libertatea.ro, adăugând că Rusia va trece cu demnitate "printr-o perioadă dificilă, de tranziţie şi va deveni şi mai puternică".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!