Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au votat, joi seara, să acorde statutul de candidat la aderare atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, scrie Hotnews.ro. 

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European Charles Michel, care a transmis mesajul şi în limbile oficiale ale celor două ţări.

"Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE. Felicitări Volodimir Zelenski şi Maia Sandu, precum şi popoarelor ucrainean şi moldovean. Viitorul nostru este împreună.", este mesajul, în limba română, de pe contul de Twitter al lui Charles Michel. 

Votul liderilor europeni vine după ce şi Comisia Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, a anunţat că susţine acordarea acestui statut. 

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a descris decizia ca una "istorică". "Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoaşteţi istoria acestui demers. Primele discuţii foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franţa la Versailles (...)", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă organizată după întâlnirea liderilor din Consiliul European. 

"Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes", a spus Iohannis.

Urmează un proces lung ce cuprinde negocieri de aderare, iar cele două ţări vor trebui să se alinieze mai multor valori şi standarde UE. "Din partea României, Republica Moldova va primit absolut tot ajutorul de care are nevoie", a spus preşedintele, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj după votul din Consiliul European. „Azi este o zi bună pentru Europa”, a scris aceasta pe Twitter, transmițându-le președinților Zelenski și Sandu că țărilor lor „fac parte din familia europeană”.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!