Consiliul Operativ al UDMR Bihor a convenit, duminică, propunerea organizaţiei pentru fotoliul de ministrul al Sănătăţii, lăsat liber de bihoreanul Cseke Attila.

"S-a discutat pe cine să propunem în funcţia de ministru, dar nu putem face noi public numele persoanei asupra căreia am căzut de acord, fiindcă nu ar fi normal să facem acest lucru înainte să înaintăm această propunere în mod oficial conducerii centrale a UDMR", a declarat duminică, pentru BIHOREANUL, deputatul Lakatos Peter.

Acesta a precizat că, după ce conducerea centrală a UDMR va fi informată oficial, preşedinţia Uniunii va transmite propunerea către premierul Emil Boc, fie luni, fie marţi. "Preşedinţia Uniunii, dacă va fi de acord cu propunerea noastră, şi nu văd de ce să nu fie, va face propunerea către premier mâine sau poimâine", a spus Lakatos.

De asemenea, chiar dacă a refuzat să arate identitatea sau poziţia pe care o ocupă în prezent persoana desemnată de UDMR Bihor pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, deputatul Lakatos a spus că aceasta este "o persoană din Bihor".

Ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a anunţat joi că şi-a înaintat demisia, după ce la rectificarea de buget, aprobată miercuri în Guvern, Sănătatea nu a primit niciun leu în plus, iar el nici măcar nu a fost consultat anterior în legătură cu acest lucru, deşi a cerut în scris o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. "Este o problemă personală de-a mea cu privire la rolul unui ministru al sănătăţii în România", a zis Cseke.

UDMR Bihor doreşte să propună un înlocuitor al ministrului Sănătăţii care să fie tot bihorean, din două motive. Pe de o parte, UDMR Bihor nu doreşte dezechilibrarea raportului de forţe din cadrul Uniunii, faţă de organizaţiile din celelalte judeţe, şi mai ales din Secuime, iar pe de altă parte vrea ca proiectele începute de Cseke să fie continuate în acelaşi mod, inclusiv în ce priveşte renovarea şi dotarea cu aparatură a spitalelor din judeţul Bihor.

Prima opţiune a UDMR Bihor pentru un nou ministru al Sănătăţii a fost deputatul Lakatos Peter, însă acesta a refuzat oferta care i-a fost făcută motivând că la fel a procedat şi în 2009, când a fost propus în funcţia de ministru chiar înainte de Cseke.

Zilele trecute, această funcţie i-a fost propusă şi unui alt deputat UDMR de Bihor, Derzsi Akos, dar acesta a declarat pentru BIHOREANUL că este tentat să decline oferta.