Udemeriştii bihoreni cer modificarea Codului Fiscal. UDMR Bihor a adunat în peste 10.000 de semnături pe baza cărora vor să ceară modificarea Legii 227 din 2015 şi normelor de aplicare a acesteia.

"Nu poţi impozita bicicleta ca Mercedes", a declarat deputatul Szabo Odon, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul UDMR Bihor, la care au participat, în semn de solidaritate, peste 20 de primari UDMR din judeţ. Cu toţii modificarea Codului Fiscal pe considerentul că acesta majorează şi de 10 ori povara fiscală de pe umerii constribuabililor.

Unici în lume

În acest sens, prima propunere formulată se referă la eliminarea prevederii referitoare la impozitarea terenului de lângă casă ca teren cu construcţii. "Suntem unici în lume. Oamenii care au 400 de metri pătraţi de grădină în continuarea casei sunt impozitaţi ca şi cum ar avea un palat", a spus deputatul.

Szabo a declarat că schimbarea modului de impozitare a triplat impozitele datorate de agricultori, majoritatea persoane vârstnice, fără ca valoarea terenurilor lor să fi crescut.

Udemeristul a spus că măsura este menită să acopere incapacitatea aparatului administrativ de a identifica persoanele care au declarat în fals categoria de impozitare a terenurilor. "Pentru cei 5% care au în faţa casei parcele de teren pe care fac grătar şi au declarat că e teren agricol, ca să plătească impozit mai mic, îi supraimpozităm pe cei 95% care au lângă casă o grădină pe care plantează roşii", a zis deputatul.

Debirocratizaţi!

Pe lista revendicărilor UDMR se mai numără reducerea birocraţiei în stabilirea taxelor datorate de contribuabili. "Să îşi completeze instituţiile informaţiile de care au nevoie luându-le de la alte instituţii, care le deţin, nu să pună oamenii pe drumuri", a spus Szabo.

Spre exemplu, primăria ar putea afla destul de uşor dacă un spaţiu este cu destinaţie de locuinţă sau nerezidenţial prin confruntarea propriei baze de date cu cea de la Registrul Cormeţului.

În plus, reprezentanţii UDMR cer ca persoanele care desfăşoară meserii liberale şi îşi desfăşoară activitatea în clădiri nerezidenţiale sau mixte să fie impozitate ca persoanele fizice. Această prevedere ar evita supraimpozitarea meseriilor liberale, care ar putea determina aceste persoane să migreze într-o zonă gri a economiei sau să lucreze la negru.

De asemenea, UDMR cere modificarea prevederii conform căreia o facilitate sau scutire acordată de Consiliul Local se aplică doar din anul calendaristic următor. "Reducerea poverii fiscale ar trebui să intervină în momentul în care contribuabilul se află într-o situaţie de criză, şi nu un an mai târziu, când este posibil ca facilitatea să nu mai fie de actualitate", a spus Szabo.

"Va distruge satele!"

Torok Laszlo, primar SalontaPrezent la conferinţa de presă, primarul de Salonta, Torok Laszlo (foto), a arătat că, prin lege, consiliile locale sunt obligate să stabilească până în decembrie taxele din pe anul următor. Prin publicarea în luna ianuarie a normelor de aplicare a Codului Fiscal care modifică baza de impozitare, primarii s-au trezit că sumele datorate de contribuabili au crescut dramatic, deşi CL a menţinut impozitele la nivel anului precedent.

"Nu este adecvat ca un pensionar care are aceeaşi pensie de anul trecut să plătească un impozit de trei ori mai mare fără ca noi să fi modificat impozitele", a protestat Torok.

De aceeaşi părere este şi primarul de Sălard, Nagy Miklos, care spune că populaţia rurală nu va putea suporta noile nivele de impozitare. "Oamenii ăştia sunt foarte amărâţi. Şi aşa le-a fost foarte greu să îşi plătească impozitele. Am ajuns la un grad de încasare de 60-70%. Majorarea impozitelor de două sau chiar de trei ori va distruge satele", a spus primarul de Sălard.

Ordonanţă sau lege?

UDMR va înainta lunea viitoare premierului Dacian Cioloş propunerile de modificare a Codului Fiscal cu solicitarea de a promova o ordonanţă de urgenţă. În cazul în care cererea va rămâne fără răspuns, Uniunea va face începând de miercuri demersuri pentru iniţierea în Parlament a unui proiect de lege care să modifice Codul Fiscal.

Problema este că în vreme ce OUG-ul ar putea avea efecte în termen scurt, elaborarea unei legi ar putea dura luni de zile iar primul termen de plată al impozitelor expiră la sfârşitul acestei luni.