O scrisoare deschisă dată publicităţii vineri, în numele "conducerii executive a UDMR Bihor" dar redactată, pe alocuri, la persoana întâi singular, îi reproşează preşedintelui CJ Bihor Radu Ţîrle ieşirea publică de cu o zi înainte la adresa vicepreşedintelui Alexandru Kiss.

După cum se ştie, Ţîrle îi reproşase liderului maghiar, tot printr-o scrisoare deschisă, faptul că, la o întâlnire informală cu presa a cerut acesteia să-l "oprească" pe şeful CJ din acţiunile sale, considerate de udemerişti distructive la adresa judeţului. "Nu cred că domnul Kiss Alexandru este vreun cavaler pe cal alb, un războinic al luminii, care nu poate dormi de grija judeţului şi a oamenilor", a acuzat Ţîrle.

"Am constatat cu regret că în ultimul timp aţi abdicat nu numai de la valorile liberale - pe care poate nu le-aţi împărtăşit niciodată - ci şi de la sloganul partidului, cel al promovării unei politici de bun simţ", se spune în debutul epistolei UDMR, care îi reproşează lui Ţîrle atitudinea "ce denotă "un curaj" deosebit şi o "demnitate" de invidiat", de a ataca o persoană care nu poate răspunde fiindcă e plecată, chiar cu aprobarea sa, în concediu de odihnă.

Udmeriştii spun că, prin această atitudine, dar şi prin altele, Ţîrle se situează departe de valorile creştine pe care spune că le reprezintă.

"Că vă comportaţi ca un fariseu adevărat este dovedit din nou prin faptul că insinuaţi că nu se doreşte o colaborare sinceră şi corectă cu d-voastră după ce tocmai în calitate de preşedinte nici măcar nu v-aţi sinchisit să solicitaţi părerea vicepreşedinţilor cu privire la ordinea de zi propusă la ultima şedinţă a CJ. Tot fariseism pare şi că, deşi repetaţi continuu în mass media locală că nu vă interesează presa, aţi abundat cu scrisori deschise, afirmaţii, înştiinţări etc. redacţiile locale. Nu cred că epitetele folosite în scrisoarea deschisă sunt în concordanţă cu pasajele biblice ale Noului Testament. Întrucât sunt convins că aceste percepte le cunoaşteţi, însă nu trăiţi după ele, trebuie să înclin spre ideea că din nou vă comportaţi ca un fariseu. A merge săptămânal la biserică nu este de ajuns, a trăi după legile iubirii ale lui Isus este important", spune scrisoarea.

În final, preşedintele Consiliului este invitat să se orienteze către adevăratele probleme ale judeţului, între care sunt enumerate, aluziv, şi prejudiciile pe care Ţîrle le-ar fi adus banului public prin influenţarea rezultatelor unor licitaţii, dar şi nepotismul de care liberalul a fost acuzat în trecut.

"Ar trebui să vă îngrijoreze nu declaraţiile unui vicepreşedinte în presă, ci starea economică şi socială grea a judeţului, preţurile mai mari între 1 şi 3,5 milioane de euro de la licitaţiile publice şi nu raţia de hârtie igienică din instituţie, un birou în plus sau sigilarea propriului birou. Numai un om fără viziune se ocupă de asemenea chestiuni şi care încearcă să-şi justifice salariul pe care îl ia acasă lunar cu soţia şi cu rudele, fraţi şi surori, nore, verişori şi mai nu ştiu cine de la Consiliul Judeţean".

"Domnule Preşedinte! Vă atragem atenţia că funcţia de înalt demnitar trebuie trăită demn şi mijloacele conferite de această poziţie trebuiesc folosite spre a corespunde aşteptările cetăţenilor şi nu de a satisface nevoile personale", încheie documentul emis de conducerea executivă a UDMR Bihor.

Citiţi pe aceaşi temă şi: Ţîrle: "Kiss nu e un războinic al luminii care nu poate dormi de grija judeţului"