"Noi am alcătuit un program care-l respectă pe cel din ultimii 23 de ani. UDMR Bihor organizează evenimente împreună cu bisericile tradiţionale maghiare şi cu organizaţiile civice, şi am invitat pe toată lumea, dar cei de la PPMT au înţeles să sărbătorească această zi altfel", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, cu privire la sărbătoarea din 15 martie.

Potrivit acestuia, anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc "în peste 60 de sate şi oraşe din tot judeţul". La Oradea, programul oficial va începe la ora 15, prin depunerea unor coroane de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikovski din Cimitirul Municipal şi apoi la statuia paşoptistului român Nicolae Bălcescu, din parcul cu acelaşi nume, situat în centrul oraşului.

La ora 16, liderii UDMR Bihor şi membrii comunităţii maghiare vor participa la o slujbă ecumenică oficiată la Biserica Sfântul Ladislau, după care manifestările se vor muta în Parcul Iosif Vulcan, unde se vor depune coroane la statuia revoluţionarului maghiar Szacsvay Imre, unde prefectul judeţului Bihor este aşteptat să rostească mesajul şefului Guvernului român, iar un invitat pe cel al omologului acestuia ungar.

Din Parcul Iosif Vulcan, participanţii vor străbate, precedaţi de călăreţi husari şi având torţe în mâini, tot centrul Oradiei, pentru a se îndrepta spre Parcul Petofi, unde vor fi depuse coroane de flori la statuia poetului Petofi Sandor.

"Vom încheia manifestările cu un spectacol de teatru, muzică şi dansuri, pe care trupa Szigligeti îl va susţine pe scena Teatrului", a mai spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

Potrivit acestuia, dintre oficialii ungari, la manifestări sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţul Hajdu Bihar şi din oraşele Debreţin şi Biharkeresztes, cu care omologii din Bihor şi Oradea au relaţii de colaborare în plan administrativ.

La începutul acestui an, reprezentanţii PPMT au acuzat liderii UDMR că, la fel ca anii trecuţi, au monopolizat toate manifestările dedicate Zilei Maghiarimii. Potrivit directorului de organizare al PPMT pe zona Partium, Csomortanyi Istvan, în prima zi lucrătoare a acestui an şi la prima oră această formaţiune a depus la Primărie o cerere de autorizare a manifestărilor pentru data de 15 martie, însă deja exista o cerere înregistrată cu numărul 1 pe 2013 în contul UDMR.