Deputatul UDMR Szabó Ödön a transmis, miercuri, o scrisoare Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în care solicită modificarea mai multor prevederi din metodologia de organizare a concursului pentru directorii de şcoli, anunţat pentru data de 12 octombrie.

Potrivit parlamentarului, data stabilită pentru începerea concursului este "neinspirată", candidaţii neavând suficient timp pentru a-şi întocmi dosarele şi pentru a se pregăti de examen.

"Este cel mai nefericit moment cu putinţă. E început de an şcolar, directorii trebuie să întocmească orarul, să organizeze comisii, să se ocupe de elevi", a explicat Szabó, care crede că amânarea cu o lună a examenelor ar oferi o şansă corectă celor ce vor participa la concurs, fără a bulversa activitatea sistemului de învăţământ, a cadrelor didactice şi a elevilor.

O altă nemulţumire este legată de oferta managerială pe care trebuie să o propună fiecare candidat, şi care acum se cere orientată spre analiza critică a programului de management anterior, în loc să fie o analiză a situaţiei existente, cu propuneri pentru viitor. "Nu foloseşte la nimic să critici activitatea fostului director", spune deputatul.

Cea mai mare problemă, susţine liderul UDMR, va fi în unităţile şcolare unde actualul director nu s-a înscris la concurs, nu are înlocuitor şi, potrivit metodologiei, are interdicţie de a mai rămâne în funcţie.

"Să presupunem că, fie din pricina unui accident, fie că n-a vrut să se prezinte nepregătit la acest concurs organizat în pripă, un director nu îşi va depune dosarul. Ce se întâmplă în acest caz? Fiindcă, în conformitate cu acest articol, directorii în funcţie nu mai pot ocupa această funcţie. Sunt, mai ales la ţară, şcoli unde pentru a accepta funcţia de director, asupra unor profesori s-a dus muncă de lămurire. Aceste funcţii vor încăpea pe mâna unor neaveniţi şi, pe cale de consecinţă, vom asista la o nouă scădere a actului managerial în şcoli", crede Szabo, care solicită eliminarea respectivului articol.

"Vom avea o discuţie, chiar săptămâna viitoare, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, la care îl aşteptăm şi pe domnul ministru. Sper că vom găsi înţelegere şi vom reuşi să găsim o soluţie pentru modificarea metodologiei"; a mai declarat deputatul.