Reprezentanţii UDMR din Bihor sunt mulţumiţi de rezultatele exit-poll, care arată că formaţiunea a trecut pragul electoral, şi se aşteaptă să trimită cel puţin trei reprezentanţi în Parlament, chiar dacă maghiarii din judeţ au absentat masiv de la vot.

„Important este că niciun exitpoll nu ne lasă la limită. Comunitatea maghiară a demonstrat, din nou, că este prezentă, că îşi doreşte să fie reprezentată în Parlamentul României. Sperăm să o facem cât mai bine posibil şi cu un grup politic cât mai numeros”, a declarat, duminică seara, pentru BIHOREANUL, preşedintele executiv al UDMR Bihor,  deputatul Szabó Ödön (foto).

Potrivit liderului UDMR, prezenţa la vot, în Bihor, a fost mai mică, inclusiv în rândul comunităţii maghiare. „Încă nu avem datele din toate secţiile, dar e cert că în unele localităţi suntem peste medie, ca de pildă în Săcueni, în alte sub medie, cum e Salonta, Marghita şi Valea lui Mihai", a spus Szabó.

Chiar şi aşa, el se aşteaptă să trimită în Parlament cel puţin un senator şi doi deputaţi. "Din cifrele pe care le avem acum, vom rămâne cu un senator şi doi deputaţi. Însă mandatele de parlamentar distribuite pe judeţe vor depinde de câte partide vor putea trece pragul electoral, dacă vor intra toate cele trei care acum sunt cotate la limită, Pro România, PMP, AUR, dacă va intra unul dintre ele, sau niciunul”, a spus Szabó, explicând că în acest ultim caz, comunitatea maghiară din Bihor ar mai putea avea încă un reprezentant în Parlament. 

Chestionat de BIHOREANUL despre viitoarele posibile alianțe majoritare, Szabó Ödön a spus: „Suntem interesaţi, fără discuţie, de stabilitate, nu ne dorim o instabilitate politică, suntem dispuşi să avem discuţii pentru a vedea cum se poate realiza această stabilitate”.

 Într-o postare live, pe Facebook, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto) le-a mulţumit maghiarilor pentru votul de încredere acordat. "Este foarte important că vom fi acolo să apărăm drepturile comunităţii noastre, mai ales că din cifrele exitpoll-urile rezultă că a intrat în Parlament şi o formaţiune de extremă dreapta românească. Vor urma 4 ani grei, dar vom fi acolo, nu vor decide alţii pentru noi", a declarat Cseke.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat mulţumit de scorul electoral obţinut de formaţiunea sa şi a spus că prioritatea este formarea unui guvern de centru-dreapta, care să pregătească repede bugetul pe anul viitor. "România ar avea nevoie - şi din punctul nostru de vedere asta ar fi de dorit - de un guvern stabil cu majoritate parlamentară solidă de centru dreapta".

El a spus că încă nu a avut vreo solicitare din partea vreunui partid, dar că viitorul guvern ar trebui să aibă o susţinere parlamentară de cel puţin 60%. Potrivit preşedintelui UDMR, noul guvern ar trebui să fie format cât mai repede, astfel încât până la sfârşitul anului să fie adoptată legea bugetului pe 2021.