Liderii UDMR Bihor au fost sesizaţi că soclul statuii revoluţionarului paşoptist maghiar Szacsvay Imre este fisurat şi vor să rezolve problema pe cont propriu.

"Specialiştii noştri ne-au sesizat, domnul Jakabffy Ladislau (n.r. - fost inginer la Primăria Oradea, apoi diriginte de şantier la refacerea Pasajului Vulturul Negru, dar concediat de municipalitate din cauză că a girat lucrările de proastă calitate făcute de firma Marconst) ne-a spus că soclul este fisurat, iar aceasta este locul unde ne desfăşurăm toate activităţile de 15 Martie şi nu numai, aşa că am luat decizia să căutăm parteneri cu societatea civilă maghiară şi ONG-urile maghiare, să facem o strângere de fonduri să renovăm soclul", a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon.

Acesta a relatat că, după sesizarea lui Jakabffy, "s-a luat legătura" cu specialişti în restaurare din Ungaria, care au estimat suma necesară la 50.000 de lei, destul de mult, dar argumentat prin faptul că statuia, realizată la începutul secolului XX, ar avea nevoie de "calcar de Suto, localitate de unde s-a folosit calcarul şi pentru Parlamentul de la Budapesta".

Szabo a anunţat că o colectă pentru strângerea fondurilor necesare va fi lansată săptămâna viitoare, iar "liderii UDMR vor fi primii care vor contribui".