"Viaţa se construieşte de jos în sus". Aşa a răspuns, rabinic, liderul UDMR, Kelemen Hunor, la întrebarea pe care i-a adresat-o într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, reporterul BIHOREANULUI, referitor la intenţia de a respecta ori, dimpotrivă, rezilia protocolul de colaborare încheiat în 2012 între PNL şi UDMR în plan judeţean, valabil până în 2020.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a intervenit peste şeful său de partid, sugerând că organizaţia pe care o conduce ar trebui să fie precaută faţă de liberali după ce în 2012 aceştia, prin primarul Ilie Bolojan, pe baza faptului că avea deja o majoritate în Consiliu alături de foştii aliaţi din USL, a refuzat să ofere UDMR un post de viceprimar al Oradiei. "La ultimele alegeri am avut un protocol semnat, dar nu noi nu ne-am ţinut de el. Hârtia nu contează dacă celălalt nu vrea să ţină cont de ea", a spus Szabo Odon.

Kelemen a revenit, însă, contrazicându-l implicit pe preşedintele executiv al organizaţiei Bihor: "Nu noi stabilim echilibrul între partidele româneşti, electoratul îl stabileşte. Noi ştim ce şanse are PNL în alegerile locale de aici. Nu m-aş mira dacă PNL şi Bolojan ar câştiga alegerile, şi nici dacă PNL ar obţine majoritatea la judeţ", a spus preşedintele UDMR, dând de înţeles că, pentru a fi la masă, colegii săi de aici trebuie să aibă în vedere în primul rând colaborarea cu liberalii.

Pentru ca lucrurile să fie clare, Kelemen a apelat la un exemplu dintr-un judeţ vecin, Satu Mare, spunând că dacă acolo câştigă Primăria candidatul UDMR, concurenţii săi ar face o greşeală să se alieze apoi în Consiliul Local împotriva sa, doar pentru a se impune ca viceprimari, deoarece edilul şef le poate oferi poziţii decorative, "să le dea ca atribuţii numai să numere maşinile care intră şi ies la groapa de gunoi".

Kelemen a mai sugerat că UDMR-iştii orădeni nu merită să se ridice contra curentului majoritar, deoarece ar obţine mai mult alăturându-i-se. "Împotriva primarului ales în mod direct nu e foarte inspirat să faci o coaliţie", a spus el, adăugând, de asemenea, că i se pare la fel de firesc ca, odată ales, primarul să aibă o majoritate confortabilă în Consiliu pentru a-şi materializa viziunea: "Dacă un om a câştigat alegerile, trebuie să aibă şi capacitatea de a-şi pune în aplicare programul".