La fel ca în toţi anii electorali, indiferent că a fost vorba despre alegeri locale sau parlamentare, şi pentru legislativele din această iarnă primul partid care şi-a înregistrat la Biroul Electoral Judeţean Bihor listele de candidaţi a fost UDMR.

Un alai deschis de preşedintele Cseke Attila, secondat de preşedintele executiv Szabo Odon şi de Rozalia Biro, a sosit la BEJ cu câteva minute înaintea orei anunţate, 11.00, iar Cseke a predat conducerii Biroului dosarele viitorilor candidaţi.

După formalităţile de rigoare, reprezentanţii UDMR s-au pozat pe scările Prefecturii, la fel cum au făcut totdeauna la asemenea momente, după care Cseke a oferit o declaraţie de presă. „Suntem primii care ne-am depus candidaturile şi sperăm că vom fi primii şi pe 11 decembrie. Este o listă a comunităţii maghiare, o listă care conţine multe personalităţi din multe domenii”, a spus el, referindu-se la categorii precum medici şi profesori.

Totuşi, niciuna dintre aceste personalităţi nu ocupă un loc eligibil, ci au menirea doar de a „garanta” voturile comunităţii. Astfel, la Senat, cap de listă va fi însuşi Cseke Attila, urmat, în ordine, de „reprezentanţii” Episcopiei Romano-Catolice, Episcopiei Reformate şi Cultului Baptist. La Deputăţie, primul loc este ocupat de preşedintele executiv Szabo Odon, urmat de actuala senatoare Rozalia Biro, iar pe locul trei va fi, în premieră, actorul Meleg Vilmos, fost director al Teatrului Szigiligeti.

„Ne propunem prin această echipă să aducem în Parlament un respect mai mare pentru bihoreni, Oradea şi judeţul Bihor să-şi poată ocupa locul pe care îl merită în perspectiva unei eventuale regionalizări sau reorganizări administrativ-teritoriale, iar municipiul Oradea să devină centru regional”, a spus Cseke.

El a mai adăugat că „ne propunem o descentralizare accentuată, care va aduce decizia mai aproape pentru cetăţeni, inclusiv pentru bihoreni, descentralizare care va cuprinde, evident, şi o descentralizare fiscală”.

În ce priveşte obiectivul electoral, Cseke a spus că „ne propunem un senator şi doi sau chiar trei deputaţi, cu o mobilizare şi un program pe care noi îl credem foarte bun”.


Lista UDMR pentru Camera Deputaţilor:

Szabó Ödön

Biró Rozália-Ibolya

Meleg Vilmos-Tibor

Bántó Zsolt-Norbert

Szijjártó Iosif-Zoltán

Kiss Emeric

Adonyi Gyula-Richard

Vesselényi Tiberiu

Budaházy Stefan-Victor

Veres Anna-Ileana

Szebeni Csongor- Endre

Csávossy Gheorghe-Ștefan

Lista UDMR pentru Senat:

Cseke Attila-Zoltan

Derzsi Ákos

Vincze Iudita-Etelca

Veres Efraim

Tank-Szigeti Ildikó- Enikő

Dukrét Géza