UDMR nu a avut câştig de cauză. Consiliul Local a respins joi propunerea grupului UDMR privind traducerea în limba maghiară a denurmilor tuturor străzilor, parcurilor, podurilor, pieţelor şi altele, inscripţionarea lor cu tăbliţe maro care să conţină denumirea folosită în perioada antebelică şi utilizarea de pictograme trilingve în română, maghiară şi engleză.

Proiectul de hotărâre a fost respins cu 18 voturi din partea grupului PNL, în vreme ce consilierii PSD au votat alături de grupul UDMR. Liberalii nu s-au lăsat convinşi de argumentele consilierului Pető Dalma Csilla care a militat pentru adoptarea hotărârii.

"Legislaţia nu interzice ce am promis noi, grupul UDMR. Legal, este permis", a spus consilierul UDMR. Pető a argumentat arătând că astfel de hotărâri au fost adoptate în Sibiu, cu inscripţionarea străzilor în limba română şi germană, şi la Zalău, unde inscripţionarea trilingvă a fost adoptată cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local.

Numai pe lege!

Pentru lămurirea situaţiei, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, le-a spus consilierilor locali că municipalitatea orădeană a îndeplinit toate prevederile legale privind drepturilor minorităţilor.

"Obligaţia de inscripţionare bilingvă se referă expres şi limitativ la inscripţionarea denumirilor localităţilor, inscripţionarea denumirilor instituţiilor publice, precum şi afişarea anunţurilor de interes public. Aceste lucruri prevăzute în lege noi le-am realizat", a afirmat secretarul Consiliului Local.

Vila a remarcat, la fel ca şi consilierul Pető, că în Oradea "există o bună înţelegere între etniile conlocuitoare", dar că orice hotărâre de Consiliu trebuie să se încadreze în cadrul legal.

Potrivit acestuia, Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie 3.712 din 2017, Sentinţa Tribunalului Mureş 779/2017, Sentinţa Tribunalului Bihor 228/CA/2018 prevăd că inscripţionarea bilingvă a denumirilor de străzi se instituie în conformitate cu normele dreptului intern, adică Legea administraţiei publice locale 251 din 2001 şi HG 1.206 din 2001, ale căror prevederi au fost respectate.

"Nu putem trăi din imagine"

Polemicile pe tema inscripţionării bilingve a străzilor după modelul propus de UDMR au fost întrerupte de intervenţia primarului Ilie Bolojan. "Există două raţiuni, când faci o propunere: să vrei să treacă, sau să vrei să fie respinsă, ştiind că nu poate fi adoptată pentru că legea nu permite aceste lucru". Bolojan a afirmat că propunerea UDMR este un exerciţiu de imagine, "dar nu putem trăi din imagine, ci trebuie să găsim un cadru legal".

Bolojan a spus că municipalitatea orădeană nu se opune inscripţionării bilingve, însă acest lucru trebuie făcut conform legii. "Noi nu avem nimic împotrivă să găsim soluţii". Primarul a spus că pentru aceasta va trebui ca Parlamentul să modifice cadrul legal. "Sunt convins că parlamentarii de Bihor vor propune, la cererea dumneavoastră, acest lucru", a spus Bolojan. Primarul a concluzionat că "a vota acum ar face să fie nelegal".