Răsturnare de situaţie în încercările partidelor de a încropi viitoarele alianţe locale. Deşi iniţial PSD, UDMR şi ALDE s-au înţeles să conducă Bihorul cu promisiunea că maghiarii vor avea inclusiv preşedinţia Consiliului Judeţean, săptămâna trecută aceştia au făcut "la dreapta-mprejur", arătându-se gata să continue alianţa cu liberalii începută în 2008.

BIHOREANUL a aflat că ambele variante au fost disputate la sânge în UDMR, unde "lupii tineri" Szabo Odon şi Cseke Attila preferă PSD, fiind în război cu "veteranii" din jurul lui Alexandru Kiss, dispuşi să continue cu PNL. Socotelile lui Szabo sunt cu bătaie lungă, vinerea trecută organizând un mic "puci" pentru a-şi impune poziţia şi a pregăti şi preluarea şefiei UDMR Bihor...

Amânare de la Prefectură

Acum două săptămâni, membrii viitorului "parlament" judeţean îşi primeau certificatele doveditoare ale alegerii, iar prefectul Claudiu Pop, prezent la festivitate, anunţa convocarea lor în şedinţa de constituire a CJ pentru vineri, 17 iunie. Cu o zi înaintea sorocului, Prefectura a amânat însă reuniunea, pe miercurea aceasta. "Până azi, 16 iunie, nu toate partidele au depus la Autoritatea Electorală Permanentă raportul financiar prevăzut de lege", astfel că noilor aleşi "nu li se pot valida mandatele", explica un comunicat al Prefecturii.

Întârzierea depunerii bilanţurilor se datorează în toată ţara PNL, iar organizaţiei Bihor i-a venit ca o mănuşă. Nu de alta dar, deşi a obţinut 44,54% din voturile cetăţenilor, s-a împotmolit la formarea viitoarei majorităţi...

Ori, ori...

Cum PNL are 17 mandate, PSD 9, UDMR 7 şi ALDE 2, e clar că majoritatea trebuie negociată, iar variantele nu sunt multe. Fie PNL+UDMR, ca în ultimii 8 ani - situaţie în care majoritatea ar fi puternică, de două treimi (24 voturi din 35), şi ar permite iniţierea unor proiecte mari, fie PSD+UDMR+ALDE - eventualitate în care majoritatea ar fi slabă (18 voturi), permiţând strict votarea bugetului şi împărţirea de sinecuri.

Pe fondul zvonurilor că gruparea din UDMR controlată de preşedintele executiv Szabo Odon vrea alianţa cu PSD, liberalii au tatonat şi o variantă de avarie, PNL+ALDE (19 voturi), dar s-a opus Tăriceanu, care nu concepe decât tovărăşia cu PSD.

Viceprimar "ghiocel"

În prima săptămână după alegeri, combinaţia PSD+UDMR+ALDE a fost aproape bătută în cuie. Cum s-au derulat lucrurile? Deşi (pentru prima oară) Szabo nu a fost între negociatori, protectorul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, i-a convocat la Cluj în 10 iunie pe şefii judeţeni ai Uniunii şi le-a indicat să se alieze cu PSD.

Szabo oricum pregătise terenul în Oradea, criticând vehement rezultatul slab obţinut de lista viceprimarului Huszar Istvan, care a funcţionat ca "azil politic" pentru "secretarele lui Kiss". În aceste condiţii, a zis Szabo, UDMR nici nu mai are nevoie de viceprimar în Oradea, căci ar fi doar "o floare la pălăria" lui Bolojan. În schimb, alianţa cu PSD ar asigura prezenţa în viitorul Guvern după ce PSD-iştii ar câştiga alegerile din toamnă.

Alba-neagra

Dacă iniţial maghiarii erau dispuşi ca preşedinte al CJ să fie PSD-istul Ioan Mang, din partea lor să fie vice Pasztor Sandor, iar de la ALDE Traian Bodea, întorşi de la "training" au ridicat miza. Surprinzător, Mang ar fi acceptat ca preşedinte să fie Pasztor, iar el şi Bodea secunzii acestuia. Orice, numai să nu meargă UDMR cu PNL, Mălan să nu ajungă preşedinte, iar el să nu rămână pe tuşă 4 ani, probabil ultimii din cariera politică.

Miercurea trecută, altă surpriză! Pe fondul conflictului dintre gruparea lui Szabo Odon şi "veteranii" Alexandru Kiss, Rozalia Biro, Huszar Istvan şi Pasztor Sandor, care insistă pentru alianţa cu PNL, Kelemen a venit la Oradea şi a "autorizat-o", după discuţii încinse. Negocierea s-a purtat, însă, mai dur ca niciodată: liberalii au promis nu doar postul de viceprimar în Oradea, ci şi ambele poziţii de vicepreşedinte la CJ, ceea ce ar fi o premieră absolută pentru UDMR Bihor. "Aşa se explică faptul că a doua zi doamna Biro a spus (la conferinţa de presă – n.r.) că ar fi o greşeală mare ca maghiarii din Oradea să nu aibă viceprimar", explică o sursă din UDMR. Or, funcţia aceasta poate fi livrată doar de PNL.

Complotul lui Odon

Deloc dispus să cedeze lupta, Szabo Odon a organizat a doua zi, vineri, o întâlnire cu primarii UDMR, la care a participat împreună cu Cseke, pentru a-i convinge să impună "veteranilor" alianţa cu PSD. Momeala? Dacă PSD va fi la guvernare, le vor pica şi lor bani pentru proiecte; dacă se aliază cu liberalii, Guvernul nu le va da nimic! Sâmbătă, cei doi au repetat reuniunea cu viitorii consilieri judeţeni, obiectivul fiind acelaşi.

Dacă tandemul Szabo-Cseke va reuşi să domine organizaţia şi să oblige negociatorii UDMR la o nouă răzgândire se va afla abia miercuri, la constituirea CJ. Când UDMR ar putea avea trei secunzi în conducerea Oradiei şi Bihorului sau un singur şef, la judeţ.