Fostul antrenor al naţionalei de fotbal din anii '80, Emeric Jenei, a declarat sâmbătă, pentru BIHOREANUL, că a reintrat în PDL şi că va candida din partea acestei formaţiuni pentru un post de consilier local, dar că la Primărie îl va vota nu pe pedelistul Mihai Groza, ci pe UDMR-istul Cseke Attila.

Jenei afirmă că pasul făcut este rezultatul solicitării care i-a fost făcută de către conducerea PDL Bihor. "Am fost solicitat de PDL şi am răspuns pozitiv. Vreau să am şi eu o voce, să mai dau un sfat şi eu. Cam aceasta este deviza mea: să ajut oraşul, pentru că, deşi îl apreciez foarte mult pe domnul Ilie Bolojan şi cred că a făcut foarte multe pentru Oradea, cred că oraşul merită mai mult decât a primit până acum", a declarat Jenei pentru BIHOREANUL.

În urmă cu două săptămâni, Emeric Jenei a fost prezent la lansarea candidatului UDMR Cseke Attila pentru funcţia de primar al Oradiei şi declara atunci că l-a "selecţionat" pe Cseke în echipa sa şi că are încredere că acesta ar fi un primar bun, motiv pentru care îi va şi da votul.

Întrebat acum despre susţinerea anunţată pentru Cseke în condiţiile în care el însuşi candidează pe lista PDL, Jenei a afirmat că UDMR şi PDL sunt, de fapt, "în aceeaşi oală". "De fapt, ei (UDMR şi PDL - n.r.) sunt în aceeaşi oală şi doresc acelaşi lucru. Au un scop comun, cel puţin eu aşa am înţeles", a spus Jenei, adăugând că "scopul comun al PDL şi al UDMR este ca actualul primar (n.r. - liberalul Ilie Bolojan) "să nu câştige un nou mandat".

Emeric Jenei nu este singurul candidat pus de PDL la Consiliul Local Oradea care a anunţat public că votează la Primărie candidatul UDMR, fosta şefă a Spitalului Judeţean din Oradea, Carmen Pantiş, făcând vineri o declaraţie identică, după ce şi ea a participat, ca susţinător, la lansarea lui Cseke Attila în cursa pentru Primărie.

Potrivit preşedintelui PDL Oradea, Dorin Corcheş, "PDL nu este deranjat" că are doi candidaţi la Consiliu care nu vor vota candidatul partidului la Primărie şi a afirmat că Emeric Jenei va ocupa pe lista pentru Consiliul Local "una din primele şase poziţii", iar Carmen Pantiş "una din primele 15 poziţii".

În mediile politice locale circulă de câteva zile zvonul că UDMR şi PDL ar fi realizat o înţelegere neoficială potrivit cărora se susţin reciproc pentru a-l învinge pe Ilie Bolojan, în ciuda protocolului oficial încheiat la nivel local în 2010 între formaţiunea maghiară pe de o parte şi PNL plus PSD de cealaltă parte, scopul fiind "ruperea" voturilor alegătorilor de etnie română în favoarea atât a lui Cseke Attila, cât şi a reprezentantului udemerist în cursa pentru şefia CJ, Pasztor Sandor.