Autorităţile din Bihor se aşteaptă ca activităţile organizate de diversele formaţiuni politice şi ONG-uri maghiare cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni, ce vor avea loc sâmbătă, 15 martie, să fie "parazitate" de către adepţi ai Jobbik şi Magyar Nemzeti Garda - Garda Naţională Maghiară, adică partidul de extremă dreapta care constituie a treia forţă politică în Parlamentul de la Budapesta şi respectiv aripa sa paramilitară, interzisă în ţara vecină din 2009, dar activă atât dincolo, cât şi dincoace de Borş.

În ce priveşte maghiarimea locală, la fel ca în anii trecuţi, aceasta va celebra separat Ziua Maghiarilor de pretutindeni, fără să aibă invitaţi din străinătate, cu excepţia consulului general de la Cluj Napoca al Republicii Ungare, Fodor Tamas.

Coroane, speech-uri, husari

UDMR a programat pentru sâmbătă un desfăşurător de activităţi care va începe la ora 15 cu depunerea de coroane la monumentul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, după care o altă coroană de flori va fi depusă la bustul revoluţionarului paşoptist român Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Festivităţile vor continua apoi în centrul Oradiei, mai exact în Parcul Iosif Vulcan, unde la ora 17 este programată depunerea de flori la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre. Tot aici vor susţine discursuri prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care va rosti mesajul premierului Victor Ponta, consulul general de la Cluj al Republicii Ungare, care va face cunoscut mesajul premierului Ungariei Viktor Orban, şi, cel mai probabil, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care ca de obicei va fi "echipat" cu o uniformă de husari.

Istoric de profesie, acesta a făcut trimitere, în discursul de anul trecut, la contextul istoric al Revoluţiei din 1848 şi a vorbit despre dubla calitate a cetăţenilor români de etnie maghiară. "Noi, maghiarii din România suntem supuşi unei duble presiuni. Ni se cere să fim loiali naţiunii noastre maghiare şi, în acelaşi timp, să fim loiali ţării în care trăim, România. Mulţi români şi mulţi maghiari nu cred că acest lucru este posibil în acelaşi timp. Eu cred că este posibil. Un bărbat poate să îşi iubească, în acelaşi timp, la fel de mult mama şi la fel de mult soţia", a spus deputatul Szabo Odon.

Şirul de evenimente patronate de UDMR va continua cu un marş cu torţe spre Parcul Petofi, unde politicienii Uniunii vor depune flori la bustul poetului Petofi Sandor, seara urmând să se încheie cu un spectacol de folclor maghiar găzduit de trupa Teatrului Szigligeti.

Tokes, "vedeta" PPMT

Pe de altă parte, PPMT a organizat propriile manifestări, separate de ale "fraţilor" udemerişti. "Va transmite un mesaj din partea premierului Ungariei domnul consul general de la Cluj, iar apoi discursul principal îl va ţine domnul Tokes Laszlo", a declarat pentru BIHOREANUL Csomortanyi Istvan, director de organizare pe regiunea Partium al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Anul trecut, Tokes a avut un discurs puternic anti UDMR şi anti USL, criticând liderii UDMR pentru "concesiile" făcute guvernelor de la Bucureşti, dar şi politica acestora faţă de comunitatea maghiară din Transilvania. "Prim-ministrul Victor Ponta consideră UDMR ca fiind singura forţă politică legitimă a maghiarilor din România. Acest lucru demonstrează înţelegerea secretă între USL şi UDMR, forţe care au semnat un pact secret în defavoarea comunităţii maghiare", a spus Tokes anul trecut, adăugând că "nu e loc să ne târguim cu cei care ne asupresc" şi că "guvernul post-comunist al lui Victor Ponta încearcă reinstaurarea vieţii comuniste îndeosebi în ceea ce înseamnă minorităţile", a acuzat acesta.

Potrivit programului comunicat de Csomortanyi, manifestările PPMT vor începe la ora 10.30 în Cimitirul Municipal cu o depunere de flori la mormântul lui Rulikowski, şi va continua cu o scurtă slujbă şi depunere de flori la biserica reformată din Rogerius (ora 10.50), o depunere de flori la bustul lui Petofi Sandor din Parcul Petofi (ora 11.10) şi o alta la statuia lui Szacsvay din Piaţa Libertăţii (ora 12.00).

Anul trecut, pe un ger crâncen şi sub ninsoare, PPMT a adunat aproximativ 150, iar UDMR circa 500 de simpatizanţi, manifestările desfăşurându-se fără incidente.