Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat că doreşte sprijinul Primăriei pentru amplasarea în Parcul 1 Decembrie a unei noi statui care să omagieze un orădean de odinioară.

De data asta este vorba despre un evreu maghiar născut în Oradea în 1906 şi mort la Budapesta în 1944, scrimeurul Kabos Endre, singurul medaliat cu aur la Jocurie Olimpice, în 1936, campion atât individual, cât şi cu echipa Ungariei, al cărei cetăţean a optat să fie după Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Cu susţinerea Primăriei

„Este un proiect comunitar pentru Oradea pe care vrem să-l lansăm şi sperăm inclusiv în sprijinul, nu neapărat financiar, al Primăriei Oradea”, a spus şeful UDMR Bihor, joi, într-o conferinţă de presă.

„Oradea are un singur medaliat olimpic cu aur, atât individual, cât şi la echipe, pe Kabos Endre, născut la 5 noiembrie 1906 în Oradea şi decedat la 4 noiembrie 1944 la Budapesta. A activat la Oradea, la clubul Vivo és Atletik Klub, iar ulterior la Ujpest Budapesta. A fost medaliat cu aur la Olimpiada din 1936 de la Berlin individual şi cu echipa Ungariei la Olimpiadele din 1932 şi 1936”, a spus deputatul Szabo Odon, specificând că sportivul a fost „evreu maghiar” şi că a murit la Budapesta, pe podul Margit Hid, într-un bombardament.

„În 1936 la Berlin fiecare medaliat cu aur a primit un stejar pe care să îl planteze în oraşul natal. Nu s-a putut, s-a plantat la Berettyóújfalu”, a mai spus şeful UDMR Bihor, fără să explice de ce „nu s-a putut”, dar e cert că, după Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României, Kapos a preferat cetăţenia ungară şi a locuit în ţara vecină.

„Nu deranjează”

Întrebat de BIHOREANUL cu privire la amplasamentul pe care l-ar dori pentru viitoarea statuie, Szabo Odon a afirmat că „vom discuta cu municipalitatea” şi că apreciază ca posibil loc Parcul 1 Decembrie, fiind aproape de „zona unde au fost clădiri reprezentative ale comunităţii evreieşti” din Oradea.

„Noi ne-am gândit acolo, nu deranjează alte statui din zonă şi există şi loc pentru a planta o parte din stejarul olimpic”, a spus şeful UDMR Bihor, precizând că deja a vorbit cu primarul din orăşelul ungar Berettyóújfalu pentru a prelua un vlăstar care să fie transplantat în Oradea.

În ce priveşte dimensiunea statuii, Szabo a spus că ar urma să fie una în mărime naturală, iar costurile pentru realizarea ei ar urma să fie suportate nu de Primărie, pentru că „nu vrem să împovărăm”, ci „de comunitate”.

De asemenea, politicianul a spus că din 2018 în şcolile din Oradea cu predare în limba maghiară se desfăşoară „olimpiade sportive şcolare” purtând numele fostului scrimeur din perioada interbelică, acestea fiind întrerupte doar de pandemie, anul trecut.