Grupul UDMR din Consiliul Local Oradea cere instituirea transportului public gratuit în ziua de vineri pe toate liniile OTL de tramvai și autobuz din orașul de pe Criș.

"Sunt convins că Oradea trebuie să se alăture proiectului «Vinerea verde» cu proiecte concrete, printr-un set de politici publice locale iniţiate şi adoptate de către aleşii locali, doresc să vă anunţ că în calitate de lider al grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, marţi la prima oră înregistrez la Registratura Primăriei Oradea, precum şi la O.T.L. S.A. câte o adresă prin care formaţiunea noastră propune gratuitate pentru toţi cei care folosesc în ziua de vineri transportul public asigurat de societatea de profil", a transmis, printr-un comunicat de presă, liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Szabó József.

Potrivit propunerii UDMR, gratuitatea valabilă pe toate liniile de tramvai şi autobuz gestionate de transportatorul local în Oradea nu ar fi o măsură de protecție socială, ci una de protecție a mediului.

"Gratuitatea de acest tip nu este un element de protecţie socială, ci un semnal către toţi care trăim în Oradea ca măcar o dată pe săptămână să ne gândim la sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare", a transmis Szabó József.

Liderul grupului UDMR din CL susţine că măsura se subscrie unor iniţiative similare ale municipalităţii precum: construcţia parcării Park and Ride din fostul centru civic menită să descurajeze folosirea autovehiculelor în oraş, gratuităţile acordate turiştilor care se cazează mai mult de două nopţi în Oradea, obligarea asociaţiilor de proprietari de a-şi întreţine spaţiile verzi din jurul blocurilor şi altele.