Un parlamentar al UDMR, Csoma Botond (liderul aleşilor UDMR din Camera Deputaţilor), a afirmat că nu vrea ca atribuţiile Secţiei speciale pentru magistraţi (SIIJ) să revină Direcţiei Naţionale Anticorupţie, căci "nu este sănătos" ca procurorii DNA să-i investigheze pe magistraţi, dând exemplul scandalului din Bihor. DNA a reacţionat prompt, spunând că e vorba de un "atac direct şi nefondat" asupra instituţiei. 

"Cum se fabricau dosare"

"Am văzut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecătorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA", a afirmat liderului deputaţilor UDMR din Camera Deputaţilor.

Iniţial, Csoma Botond a mai declarat în presă că "nu trebuie să oferim nici un spaţiu şantajului în lupta anticorupţie; vor fi necesare alte negocieri în coaliție înainte să înaintăm un proiect de lege".

El a spus, de asemenea: "Trebuie găsită o soluţie astfel încât DNA să nu-i trimită în judecată pe procurori şi judecători, deoarece am văzut ce abuzuri au avut loc în trecut"; "Vedem un pericol mai mare ca judecătorii şi procurorii să fie investigaţi din nou de parchetul anticorupţie".

DNA: "Atac direct şi nefondat" 

"În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie constatăm cu îngrijorare existenţa unor atacuri publice din partea reprezentanţilor partidelor politice cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A.) şi modalităţii în care procurorii din cadrul instituţiei îşi desfăşoară activitatea", se arată în luarea de poziţie a DNA.

Procurorii anticorupţie spun că atacurile sunt nefondate. "A susţine că procurorii D.N.A. au comis fapte de abuz în serviciu şi şantaj faţă de magistraţi reprezintă un atac direct şi nefondat la adresa instituţiei, care aduce atingere probităţii profesionale şi independenţei magistraţilor procurori". 

Totodată, DNA arată că "nu există nicio hotărâre definitivă a vreunei instanţe care să constate săvârşirea presupuselor abuzuri comise de procurorii D.N.A.; numărul de dosare înregistrate la nivelul D.N.A. care vizează procurori şi judecători a fost aproape egal pentru ambele categorii de magistraţi, iar numărul sesizărilor din oficiu a constituit un procent redus din numărul total de dosare, majoritatea acestora fiind constituite ca urmare a plângerilor şi denunţurilor depuse de cetăţeni". 

UDMR: "Nu este sănătos"

Csoma Botond a reacţionat, după ce DNA a trimis comunicatul menţionat, susţinând în continuare că "nu este sănătos" ca procurorii anticorupţie să ancheteze magistraţi.

"Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA-ul să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că judecătorii au atribuţia de a judeca rechizitoriile întocmite de D.N.A. pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de persoane care nu au calitatea de magistrat, dar, în acelaşi timp, dacă D.N.A. ar avea această competenţa de a instrumenta şi dosarele în care judecători şi procurori ar fi subiecţii activi ai infracţiunilor de corupţie, acest aspect ar putea genera situaţii care ar putea să afecteze calitatea actului de justiţie, prin eventuale presiuni", a susţinut UDMR-istul. 

El a dat exemplu scandalul legat de DNA Oradea: "Este de notorietate publică situaţia de la Bihor, unde trei procurori D.N.A. au fost acuzaţi că au abuzat de funcţia lor faţă de judecători, în presa locală apărând înregistrări în acest sens, discutând între ei posibilitatea de a fabrica dosare penale unor judecători care nu au dat sentinţe favorabile DNA-lui".

"În concluzie, UDMR susţine că cercetarea penală a unei categorii de persoane, şi anume, persoanele care au calitatea de magistrat, trebuie să fie efectuată de către o entitate distinctă, specializată în investigarea aspectelor specifice care derivă din statutul acestora. Trebuie să creăm cadrul instituţional în aşa fel încât obiectul de activitate specific al acestei entităţi să poată fi îndeplinit eficient, fără să pericliteze buna funcţionare a sistemului judiciar şi cu respectarea echidistanţei", a transmis deputatul, în numele UDMR.