Puţin peste 20 de judecători şi procurori orădeni au protestat în tăcere, miercuri după-amiaza, pe scările din holul Palatului de Justiţie din Oradea, împotriva ordonanţei prin care Guvernul a modificat peste noapte legile Justiţiei. Magistraţii şi-au transmis, însă, în scris, revendicările, între care se numără şi suspendarea activităţii Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi. 

Procurori de la Parchetul Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, DNA Oradea şi judecători de la instanţa locală şi de la Tribunalul s-au strâns, joi după-amiaza, în jurul orei 16.00, în holul Palatului de Justiţie. Fiecare magistrat ţinea în mână o coală inscripţionată cu mesaje „Independenţă”, „Stat de drept” şi „Constituţie”.

„Este ca urmare a ordonanţei de urgenţă care a fost luată fără consultarea corpului magistraţilor. De exemplu, noi am avut azi şedinţă de analiză a soluţiilor şi tot azi am primit proiectul, ca să dăm un răspuns, în condiţiile în care ordonanţa a fost adoptată ieri. A fost adoptată în mod neloial, fără a se solicita un punct de vedere din partea profesionaliştilor, care aplică legea. Deci noi nu protestăm pentru că am avea un interes personal, această ordonanţă afectează întregul sistem”, a explicat procurorul Radu Alba de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Magistraţii vor continua protestul şi în zilele următoare dar, între timp, protestatarii au făcut public un punct de vedere legat de situaţia generată de noile modificări ale Legilor Justiţiei, care în opinia lor „par a învederea o ură viscerală împotriva corpului magistraţilor şi o dorinţă de a modifica din temelii echilibrul care ar trebui să existe între puterile unui stat constituțional”. 

În documentul care, încă, nu este semnat, dar e asumat  de toţi magistraţii prezenţi la protestul de joi, sunt înşirate o serie de revendicări care, dacă nu le vor fi îndeplinite, sunt hotărâţi să suspende activitatea. Ideea a fost lansată, deja, în spaţiul public, şi de judecătorul Cristi Danileţ, care a declarat că, într-o asemenea situaţie, unii judecători şi procurori vor fi în sala de judecată doar pentru cauzele urgente, mai exact pentru cauzele cu arestaţi, şi vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

Între revendicările judecătorilor şi procurorilor orădeni se numără suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanţelor de urgenţă subsecvente, dar şi a activităţii Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor comise de Magistraţi, revizuirea legilor Justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru a le pune în acord cu jurisprudenţa CEDO.