Dedicată tuturor celor care au luptat pe front, murind sau fiind răniţi în timpul războaielor, Ziua Eroilor se sărbătoreşte în fiecare an, pe 17 mai. Pentru a marca momentul, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, a organizat un moment de mulţumire pentru ei.

Eroii felicitaţi sau comemoraţi joi au fost atât cei care au luptat în război, cât şi cei care au reprezentat părţi ale comitatului Bihor la adunarea naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia ori au fost închişi de autorităţile comuniste.

Evenimentul a fost organizat prin directorul adjunct al muzeului, Ioan Ciorba, respectiv Cristian Negru şi Cristina Puşcaş, din partea aceleiaşi instituţii.

Activitatea a constat atât în rememorarea faptelor din timpul primului război mondial şi a Marii Uniri, respectiv a celor din timpul celui de-al doilea război mondial, de către istoricul Augustin Ţărău, cât şi în vizionarea unui film, "Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt", difuzat în acelaşi timp în mai multe muzee din ţară.

La eveniment au fost prezenţi foşti deţinuţi politic şi urmaşi de-ai lor, prieteni şi urmaşi ai unor veterani de război, respectiv rude ale unor delegaţi de la Alba Iulia, din 1918. Aceştia au primit câte o diplomă onorifică, în semn de preţuire pentru activitatea lor.

Între ei s-au numărat preotul Nicolae Maliţa sau profesorul Ioan Buşiţa, ambii delegaţi ai Marii Uniri, lt. col. (r.) Victor Repede, col. (r.) Petru Griga sau cpt. (r.) Ioan Jurcuţ, luptători pe frontul celui de-al doilea război mondial, Mircea Pârvu, Cornel Onaca, Cornel Sălişteanu sau Petru Şereş, foşti deţinuţi politic, respectiv Mircea Bradu, Pavel Negruţ şi Gheorghe Manicea, revoluţionari.