Zeci de orădeni, însoţiţi de celebrul jurnalist Mălin Bot, sosit special pentru eveniment, i-au aşteptat miercuri seară în Vama Borş pe primii români care au venit în ţară, în mod organizat, în coloane de maşini, pentru mitingul anti-PSD programat vineri în Bucureşti.

Protestatarii au avut de aşteptat mai bine de 60 de minute faţă de ora fixată (20:30) pentru întâlnire, dar nimeni nu s-a supărat pentru asta. Orădenii, mulţi proveniţi de la organizaţia Oradea Civică, s-au aliniat pe cele două margini ale şoselei ce iese din punctul de frontieră, înarmaţi cu steaguri, pancarte sau cu tricouri #rezist şi #FărăPenali, şi i-au salutat pe românii din Diaspora care intrau în ţară, primind la rândul lor saluturi, aplauze şi claxoane.

Mai multe maşini din străinătate pavoazate cu sloganuri anti-guvernamentale au tras pe dreapta, iar ocupanţii lor s-au îmbrăţişat cu protestatarii care i-au întâmpinat, scandând apoi, împreună, o serie de sloganuri consacrate, gen "Ciuma roşie", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", dar şi îndemnuri la solidaritate naţională sau sublinieri ale faptului că "Diaspora e România!". 

"Vrem o ţară ca afară, democraţie reală în România, pe care încă nu o vedem. Vrem să vedem un protest paşnic, nu venim cu violenţe. Vrem să ridicăm ţara să fie alături de noi, că nu suntem singurii nemulţumiţi", a declarat jurnaliştilor prezenţi un român venit din Marea Britanie.

Mulţi dintre cei sosiţi au spus că îşi doresc ca la protestul programat vineri în Piaţa Victoriei să vină şi premierul Viorica Dăncilă, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca să-i asculte, pentru că s-au săturat să fie ignoraţi.

"Nu mai vrem să hăulim în piaţă şi nimeni să nu vină să ne asculte, să mizeze pe faptul că nu putem sta la infinit şi că apoi ne întoarcem fiecare la rostul nostru. Vrem să vină, să ne asculte şi apoi să plece ei din funcţii, pentru că au nenorocit ţara", a spus un alt român, venit tot din Regatul Unit, în timp ce un altul pusese la difuzor o cunoscută piesă a lui Tudor Gheorghe, cu refrenul "Acolo este ţara mea şi neamul meu cel românesc, / Acolo eu să mor aş vrea, acolo vreau eu să trăiesc".

După ce şi-au dezmorţit încheieturile, s-au hidratat cu apă adusă de membrii Asociaţiei Oradea Civică şi au stat de vorbă cu jurnaliştii şi orădenii sosiţi să-i întâmpine, cei aproximativ 40-50 de români din Diaspora au pornit către Oradea, unde o parte vor rămâne peste noapte.

Pentru a doua zi, ei şi-au dat întâlnire la Huedin şi la Cluj cu alţi compatrioţi, veniţi tot din străinătate, dar şi din ţară, pentru a-şi continua drumul spre Capitală.

Citeşte poveştile celor veniţi acasă în articolul: "Ne pasă de acasă!": Ce au povestit în Vama Borş românii din Diaspora, obligaţi să-şi caute împlinirile în afara ţării