Incidentele s-au ţinut lanţ în timpul vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Maternitatea Oradea, unde coloana oficială a fost întâmpinată de protestatarii organizaţiei Oradea Civică, dar şi de manifestanţi anti-avort. Mai mult, în timpul vizitei, premierul s-a împiedicat şi era să-şi piardă un pantof, ministrul Petre Daea a rămas minute bune blocat în lift, iar în faţa spitalului, un BMW s-a izbit de un Audi...

Vizită cu peripeţii

Adunaţi pe trotuarul din partea opusă spitalului, protestatarii #Rezist au început huiduielile imediat după sosirea coloanei oficiale. "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Ruşine, ruşine să vă fie!", strigau reprezentanţii Oradea Civică, fluturând o pancartă roşie uriaşă ce avea imprimat un cap de mort încadrat de doi trandafiri şi textul "PSD nu e un partid de stânga, ci un grup infracţional organizat".

La intrarea în spital se afla un alt grup de manifestanţi, cei anti-avort, care protestează în fiecare zi, începând din 25 septembrie, la Maternitate. Tăcuţi, oamenii stăteau aşezaţi în linie, afişând fotografii şi mesaje bilingve. "Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă", "Femeile însărcinate au nevoie de ajutor, nu de avort", "Fiecare Făt este frumos şi merită să trăiască", au fost doar câteva dintre mesajele de pe pancartele lor.

Convoiul de maşini nu a oprit, însă, în stradă. Bolizii au intrat direct în curtea Maternităţii, iar bodyguarzii au închis iute porţile. În faţa clădirii, jandarmii sosiţi cu maşina de intervenţie au pornit la verificat. Înarmaţi cu camere de filmat, ei au început să-i legitimeze pe manifestanţi, dar şi pe oamenii care s-au adunat ciorchine să vadă ce se întâmplă.

Hop şi Mărie!

După câteva zeci de secunde, chiar în faţa spitalului s-a petrecut un incident rutier. Mai atent la agitaţia din zonă decât la trafic, un gabor mustăcios aflat la volanul unui Audi a virat pe Calea Clujului de pe un drum secundar fără să se asigure, iar ca să-l evite, şoferul unui BMW a tras de volan izbind violent un alt Audi care aştepta cuminte la "Stop", avariindu-i serios partea laterală.

Nervos, şoferul maşinii lovite, Constantin Mărie, pe vremuri bătăuş cunoscut însă de un timp retras din "lumina reflectoarelor", a coborât cu telefonul în mână, cerându-i printre înjurături gaborului să oprească maşina, "că te filmez", iar celui care l-a lovit să sune la Poliţie.

Blocaţi în lift

În tot acest timp, în spatele porţilor închise ale Maternităţii, cu strigătele manifestanţilor în fundal, Viorica Dăncilă, alaiul ei electoral şi prefectul Ioan Mihaiu au inspectat saloanele alături de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, medici şi asistente.

Nu fără peripeţii, căci ministrul Agriculturii, Petre Daea, prefectul Ioan Mihaiu şi deputatul Ioan Sorin Roman, de pildă, au rămas blocaţi împreună cu câţiva ziarişti într-un lift, mai bine de 5 minute. Mai târziu, însăşi Viorica Dăncilă s-a împiedicat şi era să-şi piardă un pantof în timp ce cobora scările.

Un moment interesant a fost acela în care managerul liberal Carp i-a relatat premierului PSD-ist câți bani a alocat spitalului guvernul său. „Nu am cum să nu recunosc investiția pe care Ministerul Sănătății, condus de Sorina Pintea, a făcut-o pentru acest spital. Gândiți-vă că numai într-un singur an, în acest an, Spitalul Județean Oradea a primit 6 milioane de euro de la Ministerul Sănătății! Am primit 10 milioane lei pentru aparatură, 8 milioane lei pentru reparații capitale, plus aparatul de rezonanță magnetică nucleară, montat la secția de maternitate și alte aparate”, a spus Carp, potrivit Bihon.ro. 

Declarația lui Carp, considerată de unii surprinzătoare, a fost numai bună de introdus în discursurile electorale de către președintele PSD Bihor, Ioan Mang, și deputatul Ioan Sorin Roman, care au amintit-o joi seara la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu susținătorii. 

"Foncea nu-şi ia medicamentele"

La Maternitatea orădeană, Dăncilă a declarat că vede "medici implicaţi, oameni care sunt dedicaţi construcţiei acestui spital şi dotării cu echipamente". "Am văzut ceea ce s-a făcut, dotările, noi am alocat o sumă importantă pentru toate aceste investiţii, tocmai pentru că vrem ca pacienţii să fie foarte bine trataţi".

La briefingul de presă susţinut înainte de plecare, Viorica Dăncilă a fost întrebată inclusiv despre situaţia conflictuală de la Spitalul Municipal din Oradea, pe care, însă, premierul a spus că nu o cunoaşte.

În schimb, pe această temă a comentat senatorul Florian Bodog, fostul ministru al Sănătăţii, care a declarat că la spitalul orădean este "o nemulţumire generală împotriva managerului", comportamentul căruia ar fi cauzat de... probleme medicale. "Când domnul Foncea nu-şi ia medicamentele, se întâmplă astfel de lucruri", a afirmat Bodog, dând de înţeles, astfel, că Foncea nu gândeşte limpede.

Potrivit acestuia, documentele depuse de managerul Dacian Foncea pentru desfiinţarea funcţiilor de asistent şef nu au ajuns, încă, la ministrul Sănătăţii. "Legat de contractul lui de management, este o problemă locală, nu a ministerului", a mai spus Bodog.

Tupeu de campanie: Sănătatea nu trebuie politizată

Întrebată de reporterul BIHOREANULUI despre declaraţiile controversate ale primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pe tema spitalului pentru copiii bolnavi de cancer, construit din fonduri private de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, Dăncilă a pretins că nu le-a citit. "Eu susţin orice investiţie care poate să ajute. Şi, după câte ştiu eu, chiar Primăria Capitalei a fost implicată în acest proiect, ştiu că a dat terenul pentru realizarea acestui spital", a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, însă, premierul demis a condamnat politizarea problemelor, susţinând că "Sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică". "Cei care încearcă să politizeze un lucru bun pentru oameni sunt inclusiv persoane care încearcă să se urce pe tragediile unor oameni, nu acţionează corect. Pe mine nu mă interesează partea politică acum. Mă interesează investiţia şi atâta timp cât şi-a atins scopul şi poate ajuta copiii, oamenii, pentru mine este un lucru foarte bun", a mai susţinut Dăncilă, aflată, culmea, într-o vizită electorală în Bihor şi implicit la Maternitate.

Șefa PSD a ieşit, apoi, în curtea spitalului, oprindu-se zâmbitoare să se fotografieze, ba chiar să-şi facă selfie-uri cu fiecare doritor, între care şi angajaţi ai Maternităţii. "Vreau să vă văd preşedintă", i-a spus un fan, care a cerut apoi să-şi facă o fotografie şi cu ministrul Petre Daea. "Nu mai e aici", i-a spus unul dintre agenţii de pază, grăbit să-şi îmbarce "clienţii".

Coloana a pornit, în final, spre următoarele puncte de oprire de pe traseul electoral, din judeţul Bihor.