Un joc de lumini similar celui care a precedat, în vară, incendiul devastator de la Palatul episcopal greco-catolic din Oradea a fost filmat, miercuri seară, de un orădean în turla Bisericii cu Lună din Piaţa Unirii, bărbatul postând apoi pe Facebook înregistrarea cu menţiunea "pâlpâie ciudat lumina în turla bisericii".

În filmuleţul postat pe grupul Facebook "A mi Nagyváradunk" (Oradea noastră – n.r.) se vede cum turla bisericii este luminată, pe rând, de "bliţuri" rapide, creând impresia unui scurtcircuit.

Clipul a stârnit, în câteva ore, peste 30 de comentarii, internauţii scriind că exact aşa s-a întâmplat şi în vară, înainte de izbucnirea focului de la palatul episcopal, şi i-a cerut celui care a postat să sune urgent la pompieri, el răspunzând că se vede că a fost oprit curentul.

Totuşi, din verificările BIHOREANULUI, nimeni nu a anunţat evenimentul la 112, deşi putea prevesti o tragedie.

Vezi mai jos filmarea de la Biserica cu lună. Sursa video: Grupul de Facebook A mi Nagyváradunk ) / Farkas David

Sesizaţi de reporter, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana s-au deplasat imediat la faţa locului, solicitând şi sprijinul Electrica. În urma verificărilor, specialiştii au descoperit o defecţiune la iluminatul ambiental din turla Bisericii, avarie care a provocat un scurtcircuit.

"Din fericire, a căzut siguranţa şi a decuplat iluminatul ambiental. În timp ce colegii mei au verificat să nu fie focare de incendiu, echipajul Electrica a oprit alimentarea cu energie electrică în clădire, până mâine, când se va remedia avaria", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, maiorul Camelia Roşca, care a mulţumit BIHOREANULUI pentru sesizare.

Imaginile postate pe reţeaua de socializare se aseamănă izbitor cu cele filmate, în  vară de un clujean care trecea prin Piaţa Unirii din Oradea chiar înainte de incendiul care a devastat sediul Episcopiei Greco-Catolice. În acele imagini se vedeau, la nivelul podului Palatului şi al turnului care s-a prăbuşit, o serie de scânteieri fulgerătoare, pe o mare întindere, lăsând impresia unui scurtcircuit electric.

Motivele exacte ale izbucnirii focului la Palatul Episcopie greco-catolice nu au fost făcute publilice, încă, de autorităţi, deci nu se poate spune cu exactitate dacă acela a fost sau nu momentul care a declanşat dezastrul.

Atât ISU, cât şi Poliţia şi Parchetul au deschis cercetări pentru stabilirea cauzelor.

Citiţi pe această temă articolul Foc la secret: Incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea a fost provocat de instalaţia de iluminat

UPDATE:

Poliția Locală, sesizată mai devreme

După apariţia acestei ştiri, un cititor al BIHOREANULUI, care lucrează la un local din Piaţa Unirii, a transmis că a observat scânteierile din podul bisericii încă de la ora 17.40, sesizând acest fapt Poliţiei Locale.

"Am sunat la Poliţia Locală şi am făcut o sesizare. În câteva minute a ajuns în faţa bisericii un echipaj şi după aceea şi cei de la Distrigaz şi Luxten. Curentul a fost întrerupt imediat. La ora 22:00, cand am plecat de la lucru, încă echipele de la Distrigaz erau acolo. Domnul de la dispeceratul Poliţiei Locale m-a sunat înapoi şi mi-a spus că totul este sub control şi îmi mulţumesc că am anunţat, că se putea întâmpla orice", a transmis Iosif Feke.